Re: Erškėtuogių uogienė
Re: Erškėtuogių uogienė
Sveiki Pasirodė naujasis Sibirkos kartalogas. Gal galėtumėte patarti ,koki įsigyti erškėtį grynai dėl uogyčių-na ,kad būtų valgomos,na gal stambesnės?
Re: Šiokiadieniai_1
Ne erškėtis, bet HR "Fru Dagmar Hastrup". Auginu, uogų būna labai daug ir stambios. Gali nepatikti, nes derlius imamas visą sezoną, kadangi žydi nuo ankstyvos vasaros iki pat šalnų. Tankus, gražus krūmas, nedengiamas ir nepurškiamas.
Re: Šiokiadieniai_1
Pažiūrėjau, ką rašo SR, "Hanza" taip pat galima valgyti Uogos labai didelės, bet "Fru" jų subrandina žymiai daugiau, bent jau pas mane.
-
- Pranešimai: 600
- Užsiregistravo: 23 Sau 2011 19:19
- Miestas: Vilnius
Re: Šiokiadieniai_1
Loreta, mačiau (virtualiai), kad auginate Lac Majeau. Sibirka rašo, kad jo uogos taip pat valgomos. Kaip jos, lyginant su kitom valgomom?
Re: Šiokiadieniai_1
Nei vienų uogų neragavau. Lac Majeau pas mane vos dviejų šakų, netgi 1,5 - nelabai ir prisivalgyčiau. O štai iš kitų dviejų, apie kurias rašiau, drąsiai išvirčiau uogienės ir nemažai, jeigu turėčiau kantrybės sėklytes išrinkti. Uogos Lac Majeau mažiausios iš jų, bet labai gražios - nors visos gražios
Re: Šiokiadieniai_1
Hansos uogos tikrai valgomos ir net labai
Re: Šiokiadieniai_1
Ačiū ačiū už patarimus . Dar neužsiskiau,bet linkstu prie Fru Dagmar hastrup. Na, sėklytes išgraibyti tai nėr problemų!!! Aš kaip tik ir noriu tos uogienės
Re: Šiokiadieniai_1
Aš ir labai norėjau tos uogienės, viriau kartą - turbūt artimiausiem 5 metam užteks. Pamiršiu, vėl virsiu
Re: Šiokiadieniai_1
Jeigu rinktis dėl žiedų gražumo ir kvapnumo - Hansa nurungia Frau, bet uogų Frau subrandina nesulyginamai daugiau. Nepamiršiu, šiandien nufotografuosiu, žinoma, jeigu labai nelis
Re: Šiokiadieniai_1
Jūratė rašė:Aš ir labai norėjau tos uogienės, viriau kartą - turbūt artimiausiem 5 metam užteks. Pamiršiu, vėl virsiu
Hmmm,nesupratau....Ar uogienė tokia skalsi,ar buvo daug privirta,o gal skonis nepatiko ?
Re: Šiokiadieniai_1
Darbo daug sėklytes išimti. Jūratė rašo -"pamiršiu, vėl virsiu".
Re: Šiokiadieniai_1
Kai buvome jauni, o vaikai maži, virdavome erškėčių uogienę. Mes ją vadinome medaus uogiene, labai jau priminė medų tas skystimas. Buvo laikotarpis, kad 15-20l uogienės žiemai išsivirdavome. Dviračiais važiuodavome į erškėtynus, grįždavome pilnais "bulviniais" krepšiais + kelioninėmis tašėmis apsikarstę. Jeigu yra galimybė būtinai išsivirkite erškėčių uogienės .
Re: Šiokiadieniai_1
va čia tai naujiena - kaip suprast "skystimas"? Aš laupiau sėklytes, tada palaikiau šiek tiek užpylus cukrum ir viriau, beviriant sublenderiavau. Bet vis tiek toj tirštoj košėj liko gabaliukų. Spalva buvo tokia gan tamsi oranžinė su raudonom priemaišom. Man buvo labai skanu. Dirbom ilgai (kol sėklytes išrinkom), o gavosi trys nedidukai stiklainiukai..
O kaip jūs gaminat, kad ji būtų sirupas/skystimas? (tokį tik vaistinėj kartais perkam )
O kaip jūs gaminat, kad ji būtų sirupas/skystimas? (tokį tik vaistinėj kartais perkam )
Re: Šiokiadieniai_1
Virėme paprastai, senoviškai t.y. be jokių blenderiavimų, tirštiklių ar dar kokio bieso. Išvalydavau, nuplaudavau, supildavau į didelį dubenį(senoviški bliūdai) ir užpildavau cukrumi, kurio negailėdavau( pigus buvo). Gal kokią parą palaikydavau pamaišant ir virdavau.Akys ir gomurys pasakydavo, kada gana. Gal pagrindinis uogienės tirštumo faktorius - jų prinokimo laipsnis. Laukdavom pasirodant baltiniams obuoliams ir tada lėkdavom žiūrėti ar jau prisirpę uogos. Niekada proporcijų nederinau, receptų nebuvo, interneto taip pat. Uogienė "atėjo" iš vyro giminės. Mano kraštas (bent jau aš) nebuvo girdėjęs. Virkit ir smaguriaukit .
Re: Šiokiadieniai_1
Pas mane tos uogos buvo gana sausos, pyliau šiek tiek ir vandens, nes bijojau, kad prikeps. Aš gal paros ir neišlaikiau užpiltų cukrum, tik kelias valandas, tai gal dėl to sulčių ir nebuvo...
Re: Erškėtuogių uogienė
Žinoma, labai smagu skanauti savo užsiaugintų erškėtuogių uogienės, bet jų galima ir prisirinkti. Vaikystėje, pamenu, močiutė virdavo erškėtuogių uogienę iš sodo gale augančio laukinio erškėčio, kaip mes sakydavom. Žiedeliai jo buvo smulkučiai, neįspūdingi, uogos irgi „laukinės“, bet buvo labai skanu. Regis, sodyboj dar kažkur išlikę to erškėčio vaikų, reikės paieškoti.
O tokių laukinių erškėtuogių galima ir prisirinkti - jų daug auga tiesiog sąžalynais. Mano tėvai kas rudenį nemažai prisirenka, tada džiovina ir verda arbatas sveikatai.
O tokių laukinių erškėtuogių galima ir prisirinkti - jų daug auga tiesiog sąžalynais. Mano tėvai kas rudenį nemažai prisirenka, tada džiovina ir verda arbatas sveikatai.
Re: Erškėtuogių uogienė
Nieko sau,Loreta,kokios didelės tos Jūsų uogo!!!!.Atrodo lyg kokie ridikėliai .Tai manau,kad kitą rudenį jau ir aš turėsiu kokį stiklainėlį . Ar čia aš per daug optimistiškai ? O dėl tų laukinių uogų tai manau viskas puiku,jei tik žinai kur gali tą krūmą rasti
Re: Erškėtuogių uogienė
Labai tikslus palyginimas - ridikėliai . Taip jos didelės, maždaug nuo 12 mm "Lac Majeau" iki 20 -22 mm "Hansos", "Fru" būtų kažkur viduryje. Beje, dar turiu "Scabrosa" - jos uogos dar didesnės. Net pačiai įdomu pasidarė - nors imk ir pamatuok . Dėl to stiklainiuko - sunku pasakyti, nes erškėčiai pradžioje auga lėtokai.
Re: Erškėtuogių uogienė
Kuo didesni"ridikėliai", tuo lengviau ir greičiau valyti. Žiūrėk ir nebėr krepšio, kito. Ir sutvarkyta iki krepšinio rungtynių pradžios .
Re: Erškėtuogių uogienė
Nemažai gražių uogų betvarkant išmečiau, nes jos buvo sukirmijusios... Kažkada buvau erškėtuoges džiovinusi, bet kai pamačiau, kad jos kirmija, tai daugiau nebedžiovinu. Nebent reiktų kiekvieną pjaut ir tikrint.
Re: Erškėtuogių uogienė
Alinda, Tamsta esat kaunietė, o apie Kauną jų tikrai auga nemažai Galima grybavimą kokį kartą iškeisti į erškėtuogiavimą... Čia juokauju, žinoma. Jūs kalbat apie savo sodo derlių, o žmonės po pamiškes vaistingųjų uogelių paprastai ieško jau tada, kai prispiria sveikatos reikalai Tų erškėčių, apie kuriuos kalbu, uogos pailgos, ne raukšlėtalapis erškėtis, o kažkoks kitas.Alinda rašė:O dėl tų laukinių uogų tai manau viskas puiku,jei tik žinai kur gali tą krūmą rasti
Re: Erškėtuogių uogienė
Jūrate, o kaip džiovinai? Mama džiovina džiovyklėje – nespėja sukirmyti.Jūratė rašė:Nemažai gražių uogų betvarkant išmečiau, nes jos buvo sukirmijusios... Kažkada buvau erškėtuoges džiovinusi, bet kai pamačiau, kad jos kirmija, tai daugiau nebedžiovinu. Nebent reiktų kiekvieną pjaut ir tikrint.
Re: Erškėtuogių uogienė
gal ne taip parašiau... Džiovintas (džiovinau orkaitėje) suvartojau į arbatas, čia buvo seniai. Net nepagalvojau, kad jos gali kirmyti. Tiesiog sudžiovinau ir viskas.
O viriau uogienę pernai ar užpernai, jau nepamenu ir sukirmijusias radau iš kart nuskynus: susirinkau uogas, parsinešiau ir pradėjau dorot - ir buvau labai supykus, kad daugelyje stambių, gražių uogų radau po siurprizą
O viriau uogienę pernai ar užpernai, jau nepamenu ir sukirmijusias radau iš kart nuskynus: susirinkau uogas, parsinešiau ir pradėjau dorot - ir buvau labai supykus, kad daugelyje stambių, gražių uogų radau po siurprizą
Re: Erškėtuogių uogienė
Išėmei kirminą ir sėklas, o kas liko uogienei . Kirminas juk nieko daugiau nevalgė - tik erškėtuogę.