Kelinti metai prieš Kalėdas kepu imbierinius namukus. Vaikams 'pilnos kelnės' laimės
Gal kas susigundys pabandyti? Taigi,
imbierinei tešlai jums reikės:
200 g sviesto (arba sviesto perpus su margarinu)
200 g cukraus (geriausiai būtų tamsus cukranendrių cukrus, tačiau tiks ir baltas)
175 g. medaus (dalį medaus gerai būtų pakeisti melasa)
1 kiaušinis
650 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
4 a.š. malto imbiero
4 a.š. malto cinamono
Cukraus glajui jums reikės:
2 kiaušinio baltymai
350 g cukraus pudros
2 a.š. citrinos sulčių
Namelio dekoravimui - kuo daugiau įvairių saldainių, sausainių, cukrinių figūrėlių ir t.t.
Darbo eiga:
Pirmiausia pasidarykite lekalus nameliui. Iš kieto kartono iškirpkite tris detales:
Stačiakampė šoninė siena - 9,5 x 15 cm
Stačiakampė stogo detalė - 11,5 x 18 cm
Galinės namelio sienos - 9,5 x 17 x 11 cm (stogo šlaitas)
Ištirpinkite sviestą ir medų (ir melasą, jei naudojate) puode ar dubenyje. Geriausia tirpinte ne ant tiesioginės ugnies, o uždėjus dubenį ant puodo, kuriame verda vanduo. Supilkite cukrų, ir toliau maišykite, kol ištirps. Į pravėsusią masę įmuškite kiaušinį, ir gerai išmaišykite.
Į kitą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, imbierą bei cinamoną. Į sviesto, medaus ir cukraus mišinį supilkite išsijotą miltų mišinį, ir gerai suminkykite, kad gautųsi vientisa tešla. Jei tešla per sausa, ir sunkiai sukimba, pilkite truputėlį vandens, tačiau po labai nedaug, kol gausis norimas rezultatas.
Baigiant minkyti tešlą, suteikite jai storo cilindro formą – taip vėliau bus paprasčiau ją pjaustyti. Padėkite tešlą į šaldytuvą mažiausiai valandai. Esant reikalui, galima tešlą pasidaryti iš vakaro, o kepti kitą dieną.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, ir palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad lengviau būtų ją kočioti. Tešlos gabalą supjaustykite skersai į 6 riekes.
Iškočiokite kiekvieną gabalą iki 0,4-0,5cm storio, ir uždėję kartoninius lekalus, išpjaukite po detalę. Visų detalių reikės po 2 vienetus: 2 stogo detalės, 2 galinės sienos detalės ir 2 šoninės sienos detalės. Iš tešlos gabaliukų galima išpjauti keletą kalėdinių sausainių, pavyzdžiui, eglučių ar žvaigždžių. Vėliau juos galėsite panaudoti namelio puošybai.
Išpjautas iš tešlos detales atsargiai perkelkite ant kepimo skardos (jums reikės dviejų skardų) Svarbu, kad perkeliant tešla neįplyštų. Namelio detales kepkite 165oC temperatūroje apie 20 min., kol tešlos kraštai ims ruduoti. Išimkite kepinius iš skardos atsargiai, naudodami mentelę, kadangi jie kol kas bus labai minkšti.
Iškepus detales, vėl uždėkite kartoninį lekalą, ir apdailinkite pagal jį kraštus, nes kepant tešla šiek tiek plečiasi, ir detalės šiek tiek išsikraipo. Dirbti reikia aštriu peiliu ir labai greitai, kol kepiniai dar karšti – kitaip jie labai greitai sustings, ir sunku bus lygiai nupjauti kraštą.
Iš tešlos likučių galima iškepti pagrindą namelio statybai. Likusią tešlą suminkykite į vieną gabalą, ir iškočiokite tiesiog folija ar kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje– taip jums pavyks gauti taisyklinga apskritimą. Panaudodami išimamą torto formos pagrindą, išpjaukite apskritimą, ir šaukite į orkaitę. Iškepus duokite pagrindui truputį atvėsti, kol sukietės, ir taip be vargo išimsite jį iš kepimo skardos.
Dabar jau turime visas 6 namelio detales ir pagrindą – galima pradėti klijuoti. Pasidarome cukraus glajų – į išplaktus kiaušinio baltymus supilame cukraus pudrą bei citrinos rūgštį, ir gerai išmaišome iki vientisos tirštos konsistencijos. Gautą glajų sudedame į konditerinį švirkštą plonu antgaliu, ir juo klijuojame detales. Pirmiausia suklijuojame šonines sienų siūles, ir leidžiame glajui šiek tiek sutvirtėti. Nesijaudinkite, jei gaunasi šiek tiek kreivokai – vėliau cukraus glajumi ir saldainiais galima bus užmaskuoti daug nedidelių trūkumų.
Kol sienos džiūsta, galime po truputį pradėti klijuoti sienų dekoracijas. Tam tinka įvairūs spalvoti saldainiai, ledinukai, guminukai, cukatai, zefyrai, džiovinti vaisiai bei uogos. Viska klijuojame, naudodami tą patį cukraus glajų.
Vėliau tokiu pat būdu pritvirtiname ir dekoruojame namelio stogą. Tam tikslui labai tinka nedideli sausainukai arba saldainiai, kuriuos galima sudėti panašiai kaip stogo čerpes. Vėl paliekame glajų apdžiūti bent valandą.
Iš saldainių ar sausainių sudedame namelio duris ir langus. Visas siūles storai apdailiname cukraus glajumi – jis vaizduoja sniegą. Stogo kraštus labai gražu papuošti iš glajaus padarytais varvekliais - ant stogo krašto išspaudžiame glajaus gabaliuką, o tada konditerinį maišelį ar švirkštą traukiame žemyn. Tokiu būdu galima visą stogą apkraštuoti įvairaus ilgio varvekliais