Turiu knygą "Antpilai, balzamai, likeriai. Namų gamybos receptai.", Anita Liberte. Labai įdomiai, nors ir glaustai, aprašyta likerių atsiradimo, vartojimo bei gamybos istorija, ir nemažai įvairiausių receptų. Keli iš jų:
Erškėtuogių likeris
1l erškėtuogių
1l spirito (96°)
1 kg cukraus
200 ml vandens
Paruoštus vaisius suberti į stiklinį indą ir užpilti spiritu, indą uždaryti ir palikti saulėkaitoje ar šiaip šiltoje vietoje. Po 6 savaičių iš cukraus ir vandens išvirti tirštą sirupą, atvėsinti ir supilti į indą su vaisiais. Indą uždaryti ir palikti dar 4 savaites. Nukošti ir skaidrų gėrimą supilstyti į butelius, laikyti vėsiai.
Kalėdinis vaisių ir uogų likeris
1 puodelis uogų ar pjaustytų vaisių
1 puodelis cukraus
1 puodelis (apie 150 ml) degtinės (40°)
Reikės didelio, sandariai uždengiamo stiklinio indo. Gėrimas gaminamas visą uogų ir vaisių sezoną. Pradedamas, kai pasirodo žemuogės, vasarinės avietės, mėlynės, vasariniai obuoliai ir baigiamas sunokus spanguolėms, cidonijoms ir kt. Per visą vasarą į indą berti po puodelį kiekvienos rūšies vaisių ar uogų sykiu su puodeliu cukraus ir puodeliu degtinės. Prieš Kalėdas gėrimą nupilti, nukošti ir supilstyti į butelius. Palikti dar porą savaičių nusistovėti. Rašo, kad susidarys nuostabi nenusakomų vasaros kvapų uogų ir vaisių puokštė.
Knygoje rašoma, kad visus pasaulio likerius sudaro:
1) alkoholio pagrindas - vynas, degtinė, džinas, romas, tekila, viskis, brendis, konjakas ir kiti distiliatai.
2) skonio suteikiantis priedas - uogos, vaisiai, kava, arbata, pienas, kiaušiniai, žolelės ir prieskoniai, įvairios žievelės, šaknys, kakava, riešutai ir kt.
3) cukrus, medus ar kita saldinamoji medžiaga.
Yra du likerio gaminimo būdai:
1) Įvairūs vaisiai, uogos, žolelės ar kita žaliava kelis mėnesius mirkomi distiliatuose (dažniausiai grūdų spirite arba brendyje). Paskui gėrimas filtruojamas, skiedžiamas distiliuotu vandeniu arba pridedama sirupo, medaus ar kitų kokių kitų prieskonių.
2) Žaliava tik savaitę ar kelias valandas mirkoma distiliate (dažniausiai grūdų spirite ar brendyje).
Knygelė visai smagiai nuteikė pasigaminti kažką "savo", pasireikšti ne tik uogienėse ir konservuose