Puslapis 26

Re: Receptai

Parašytas: 03 Lap 2010 08:24
Jūratė
zebenkstiejka rašė:Yra vienas mažytis "bet" dėl naminės duonos kepimo ir jos valgymo ;) Nuo jos storėjama labai užtikrintai :D nes ir šiaip labai kaloringas maistas, o dar kai pati išsikepi, kai visi namai pakvimpa.. tai tik spėk kepti, greit nelieka tos duonos :)
Beveik dvejus metus kepam ir juodą, ir šviesią, papildomų kilogramų nepriaugom ;)
Yra skirtumas, jei kepi duoną su mielėm ir su raugu.
Sveiko maitinimosi piramidėje atkreipkit dėmesį, kurioje vietoje yra duona ir jos gaminiai bei, kiek jos reikėtų suvalgyt lyginant su kitu maistu :)

Re: Receptai

Parašytas: 03 Lap 2010 08:54
Regina
O aš vakar išsukau kastinį :) Mmmmmmmmm kaip skanu šiandien bus su karštom bulvytėm (virtom su lupenom). Kalorijų bomba :D :D :D

Re: Receptai

Parašytas: 03 Lap 2010 08:56
Nijola
Regina rašė:O aš vakar išsukau kastinį :) Mmmmmmmmm kaip skanu šiandien bus su karštom bulvytėm (virtom su lupenom). Kalorijų bomba :D :D :D
Tik tak dvi kalorijos :D

Re: Receptai

Parašytas: 03 Lap 2010 10:23
Rūta
Ką ten duona... :D Naminiai kepsniukai, kotletukai, pyragėliai (cake) ir t. t., ką paprastai gaminam – va ten tai kalorijos. Tik saikas visur reikalingas ;)

Re: Receptai

Parašytas: 04 Gru 2010 14:45
zebenkstiejka
Kas dar nebandė, siūlau pabandyti pasidaryti kibinus :) Pasirodo visai paprasta- pavyko iš pirmo karto (rock)
http://www.youtube.com/watch?v=907A1RJMdu4" onclick="window.open(this.href);return false;
darant pagal šį filmuką tiesiog neįmanoma jų blogai pagaminti, labai aiškiai viskas parodyta. (Na.. tik vietoj "vegetos" galima prigalvot konors biski dvasingesnio.. :D ) labai pamėgom šį receptuką, prisidarom ir užsišaldom, kad netikėtai užgriuvus kompanijai nereiktų sukt galvos, ką pagamint.

Re: Receptai

Parašytas: 06 Gru 2010 12:45
Rasa
Kelinti metai prieš Kalėdas kepu imbierinius namukus. Vaikams 'pilnos kelnės' laimės :)
PaveikslėlisPaveikslėlisPaveikslėlis

Gal kas susigundys pabandyti? Taigi, imbierinei tešlai jums reikės:

200 g sviesto (arba sviesto perpus su margarinu)
200 g cukraus (geriausiai būtų tamsus cukranendrių cukrus, tačiau tiks ir baltas)
175 g. medaus (dalį medaus gerai būtų pakeisti melasa)
1 kiaušinis
650 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
4 a.š. malto imbiero
4 a.š. malto cinamono

Cukraus glajui jums reikės:

2 kiaušinio baltymai
350 g cukraus pudros
2 a.š. citrinos sulčių

Namelio dekoravimui - kuo daugiau įvairių saldainių, sausainių, cukrinių figūrėlių ir t.t.

Darbo eiga:

Pirmiausia pasidarykite lekalus nameliui. Iš kieto kartono iškirpkite tris detales:
Stačiakampė šoninė siena - 9,5 x 15 cm
Stačiakampė stogo detalė - 11,5 x 18 cm
Galinės namelio sienos - 9,5 x 17 x 11 cm (stogo šlaitas)

Ištirpinkite sviestą ir medų (ir melasą, jei naudojate) puode ar dubenyje. Geriausia tirpinte ne ant tiesioginės ugnies, o uždėjus dubenį ant puodo, kuriame verda vanduo. Supilkite cukrų, ir toliau maišykite, kol ištirps. Į pravėsusią masę įmuškite kiaušinį, ir gerai išmaišykite.

Į kitą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, imbierą bei cinamoną. Į sviesto, medaus ir cukraus mišinį supilkite išsijotą miltų mišinį, ir gerai suminkykite, kad gautųsi vientisa tešla. Jei tešla per sausa, ir sunkiai sukimba, pilkite truputėlį vandens, tačiau po labai nedaug, kol gausis norimas rezultatas.

Baigiant minkyti tešlą, suteikite jai storo cilindro formą – taip vėliau bus paprasčiau ją pjaustyti. Padėkite tešlą į šaldytuvą mažiausiai valandai. Esant reikalui, galima tešlą pasidaryti iš vakaro, o kepti kitą dieną.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, ir palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad lengviau būtų ją kočioti. Tešlos gabalą supjaustykite skersai į 6 riekes.

Iškočiokite kiekvieną gabalą iki 0,4-0,5cm storio, ir uždėję kartoninius lekalus, išpjaukite po detalę. Visų detalių reikės po 2 vienetus: 2 stogo detalės, 2 galinės sienos detalės ir 2 šoninės sienos detalės. Iš tešlos gabaliukų galima išpjauti keletą kalėdinių sausainių, pavyzdžiui, eglučių ar žvaigždžių. Vėliau juos galėsite panaudoti namelio puošybai.

Išpjautas iš tešlos detales atsargiai perkelkite ant kepimo skardos (jums reikės dviejų skardų) Svarbu, kad perkeliant tešla neįplyštų. Namelio detales kepkite 165oC temperatūroje apie 20 min., kol tešlos kraštai ims ruduoti. Išimkite kepinius iš skardos atsargiai, naudodami mentelę, kadangi jie kol kas bus labai minkšti.

Iškepus detales, vėl uždėkite kartoninį lekalą, ir apdailinkite pagal jį kraštus, nes kepant tešla šiek tiek plečiasi, ir detalės šiek tiek išsikraipo. Dirbti reikia aštriu peiliu ir labai greitai, kol kepiniai dar karšti – kitaip jie labai greitai sustings, ir sunku bus lygiai nupjauti kraštą.

Iš tešlos likučių galima iškepti pagrindą namelio statybai. Likusią tešlą suminkykite į vieną gabalą, ir iškočiokite tiesiog folija ar kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje– taip jums pavyks gauti taisyklinga apskritimą. Panaudodami išimamą torto formos pagrindą, išpjaukite apskritimą, ir šaukite į orkaitę. Iškepus duokite pagrindui truputį atvėsti, kol sukietės, ir taip be vargo išimsite jį iš kepimo skardos.

Dabar jau turime visas 6 namelio detales ir pagrindą – galima pradėti klijuoti. Pasidarome cukraus glajų – į išplaktus kiaušinio baltymus supilame cukraus pudrą bei citrinos rūgštį, ir gerai išmaišome iki vientisos tirštos konsistencijos. Gautą glajų sudedame į konditerinį švirkštą plonu antgaliu, ir juo klijuojame detales. Pirmiausia suklijuojame šonines sienų siūles, ir leidžiame glajui šiek tiek sutvirtėti. Nesijaudinkite, jei gaunasi šiek tiek kreivokai – vėliau cukraus glajumi ir saldainiais galima bus užmaskuoti daug nedidelių trūkumų.

Kol sienos džiūsta, galime po truputį pradėti klijuoti sienų dekoracijas. Tam tinka įvairūs spalvoti saldainiai, ledinukai, guminukai, cukatai, zefyrai, džiovinti vaisiai bei uogos. Viska klijuojame, naudodami tą patį cukraus glajų.

Vėliau tokiu pat būdu pritvirtiname ir dekoruojame namelio stogą. Tam tikslui labai tinka nedideli sausainukai arba saldainiai, kuriuos galima sudėti panašiai kaip stogo čerpes. Vėl paliekame glajų apdžiūti bent valandą.

Iš saldainių ar sausainių sudedame namelio duris ir langus. Visas siūles storai apdailiname cukraus glajumi – jis vaizduoja sniegą. Stogo kraštus labai gražu papuošti iš glajaus padarytais varvekliais - ant stogo krašto išspaudžiame glajaus gabaliuką, o tada konditerinį maišelį ar švirkštą traukiame žemyn. Tokiu būdu galima visą stogą apkraštuoti įvairaus ilgio varvekliais

Re: Receptai

Parašytas: 06 Gru 2010 12:51
DaliaRaimonda
O koks namukas gražus :) . Jaučiu tokį ir dekoruoti labai smagu :) . Rasa, pas jus jau Kalėdų dvasia namuose <3 . Aš jau irgi apie džiovintus vaisius galvoju, kad reikia ryt jų nusipirkiti ir pradėti kepti kalėdinius pyragus (makeup).

Re: Receptai

Parašytas: 06 Gru 2010 12:59
Rasa
Visai smagu pažaisti ir suaugusiems :D o vaikams ugdo kantrybę, kadangi valgyti galima tik po Naujų Metų.. tai ir suka ratus aplink kaip katinai apie lašinius :)

Re: Receptai

Parašytas: 17 Gru 2010 15:34
DaliaRaimonda
Reginai ačiū už duonos receptą :) . O dabar receptas tiems, kas nori juodos ruginės duonos.

Ruginė naminė duona (pagal Editą)

1750 gr. ruginių miltų,
3-4 v.š. raugo,
1l. virinto vandens,
2-3 v.š. druskos,
150-200 gr. cukraus,
30 gr. kmynų,
30 gr. kalendros (maltos).
Druską ištirpinti nurodytame vandens kiekyje ir sumaišyti tešlą. Nuimti 4 v.š. tešlos ir pasilikti kitam kartui. Tešlą kildinti šiltoje patalpoje 12 val. Perminkyti ir 1-2 val. palaikyti šiltai. Kepimo formą išloti kepimo popieriumi (geriau rudos spalvos, nes prie jo tešla nelips, jei tokio neturite naudokite baltą kepimo popierių tik jį ištepkite aliejumi). Pakilusią duoną dėkite į šaltą orkaitę ir kepkite 200C temp. 1 val. 15 min. Iškepusią duoną apipurškite vandeniu ir uždengę lininiu rankšluosčiu leiskite jai atvėsti.

Re: Receptai

Parašytas: 17 Gru 2010 22:10
Rūta
Ačiū, Dalia Raimonda :) Taip pat pagal Reginos receptą dedant ruginių miltų mes išsikepam nuostabiai skanios ir maistingos juodos ruginės duonos (sun)

Re: Receptai

Parašytas: 18 Gru 2010 07:52
DaliaRaimonda
Mano vyras nemėgsta, kai duonuoje yra įvairių priedų. Jam turi būti juoda su kmynais ir viskas |( . O Reginos duona man tai labai patiko :) .

Re: Receptai

Parašytas: 18 Gru 2010 14:30
mamaviete
Na, ir as jau issikepiau savo duona! Aciu Reginai uz recepta! Ir svarbiausia, tai labai dziaugiuos, kad pavyko pasidaryt SAVO rauga! Savaja duonele paragavau tik pries valandele, ja vertinu 8 balais gal. Nes gal biskeli kietoka gavosi, na- ir mazai vandens gal ipyliau. Kita karta bus geriau!Tik mano vyras, kaip ir Dalios Raimondos, pageidauja visiskai juodos ir taskas, na dar kmynu, sako, gali but.Tai dabar teks dvieju rusiu duona kept :)

Re: Receptai

Parašytas: 15 Kov 2011 12:54
vilmis
Daniškame žurnale apie sodą "Alt om haven" raudau tokį receptą:


Rožių žele
Želės gamybai naudojami baigiančių žydėti žiedų vainiklapiai – kurie jau patys tuo nukris. Reikia rinkti nuo tų rožių, kurios turi ryškią žiedų spalvą ir kvepia, pvz. Rose de Rescht arba Roseraie de lHay.
400 g rožių vainiklapių
2 citrinos
Želatina (nerašo kiek)
750 g cukraus
1 l vandens
Rožių vainiklapius sudėti į vandenį ir virti 10 minučių. Tuomet vainiklapius išgriebti. Supilti citrinų sultis ir želatiną. Virti 1 minutę. Suberti cukrų. Virti 1 minutę.
Supilti želė masę į švarų indą, atvėsinti. Valgyti kitą dieną.

Re: Receptai

Parašytas: 16 Kov 2011 10:02
Rūta
Ačiū, Vilmi, reiks pabandyti :) Greičiau jau tas pavasaris.... (flower)

Re: Receptai

Parašytas: 07 Bir 2011 21:40
Rožė
Beskaitinėdama įvairius blogus, radau ir šį rožių uogienės receptą. Galbūt pravers auginantiems rožes ekologiškai: http://segebute.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;.
Skanaus.

Re: Receptai

Parašytas: 11 Bir 2011 18:44
vilmis
Radau rožių acto receptą (http://www.haven.dk/hwarticles.asp?x=&detail=24213). Rašo, kad geriausiai tinka Rose de Rescht vainiklapiai. Vainiklapiai suplėšomi į dvi-tris dalis, suberiami į butelį ir užpilami sidro, obuolių ar vyno actu. Gerai užkemšama ir leidžiama pastovėti tris dienas. Rožių actas tinka pagardinti salotoms, keptai mėsai, o geriausiai grilyje keptai žuviai.

Re: Receptai

Parašytas: 21 Bir 2011 19:48
DaliaRaimonda
Rože truputį patikslinu tavo nuorodą: http://segebute.blogspot.com/2011/06/roziu-uogiene.html
Kitas panašus ir kiti su rožėmis susiję receptai yra šiame puslapyje: http://www.florets.ru/tsvety-na-klumbe/ ... i-roz.html
Bent jau man rožių uogienė čia priimtimesnė, nes nereikia užpilinėti 3x verdančiu vandeniu. Bet bandyti virti galima visaip :) . Ir Nijole yra virusi ir receptą kažkur įdėjusi (ech reikia ieškotis ir nors truputį jos išsivirti :) ).
Aš šiandiena "užsimakalavau" rožių "medų". Žiūrėsiu kas gausis. O visai neseniai prieskonių parduotuvėje radau prieskonius "Keptai mėsai su rožėmis ir pipirais" :) Žinoma- nusipirkau ir jau išbandžiau. Puiku! Kepiau vištienos šlauneles, tik rožių lapelių dar daugiau įdėjau. Visai nesunkiai tuos prieskonius galima juos susimaišyti ir pačiam.
"Keptai mėsai su rožėmis ir pipirais"
Druska, rozmarinas, rožės, kadagio uogos, kvapnieji pipirai, rožiniai pipirai, petražolės ir kt. prieskoniai.

Paveikslėlis

Re: Receptai

Parašytas: 27 Bir 2011 17:10
Jūratė
viriau rožių džemą, tik kol kas nestingsta - rožių sirupas :D
Paveikslėlis
labai saldu ir daug rožių skonio :D

Re: Receptai

Parašytas: 27 Bir 2011 17:32
LoretaA
O kokį cukrų dėjai? Dovilė minėjo, kad reikia uogienių |(

Re: Receptai

Parašytas: 28 Bir 2011 21:08
Jūratė
žiedlapių puodas + 4 l vandens + 3kg paprasto cukraus, vienas pokelis tas Dancuker-želatininis ir du pokučiai uogienės tirštiklio. Tikiuosi, laikui bėgnt sutirštės, kai verdu apelsinų+cukinijų uogienę, tai iš pradžių irgi gan skysta būna, o paskui sutirštėja

Re: Receptai

Parašytas: 03 Lie 2011 07:02
DaliaRaimonda
L.Vaikulės zefyrinis tortas

Paveikslėlis

1 kg latviškų zefyrų (baltų),
0,5 l plakamos grietinėlės (pvz. Panvėžio minkštoje pakuotėje),
apelsinų,
braškių arba šilauogių.
Apelsinus nulupti ir suskirsčius skiltelėmis reikia dar nulupti juos gaubiančią odelę. Apelsinų skilteles perpjaukite į 2- 3 dalis. Nuplautas braškes taip pat perpjaukite bent jau per pusę (jei jos yra vidutinio dydžio). Jei braškių sezonas pasibaigęsvietoje jų naudokite šilauoges.
Išplakite grietinėlę iki standžių putų. Padalintus per pusę zefyrus dėkite į lėkštę vienu sluoksniu. Tada tepkite sluoksnį grietinėlės. Ant viršaus išdėliokite vaisius (kaip nuotraukoje). Ir taip kartokite kol turėsite zefyrų ir grietinėlės. Viršutinis sluoksnis turėtų būti tik grietinėlės (be jokių vaisių). Tortą ruoškite iš ryto ir laikykite jį šaldytuve, jei ruošiatės svečius vaišinti vakare.

Re: Receptai

Parašytas: 08 Rgp 2011 18:25
RožėDD
Jau pasiilgau Nijolės rožių džemo (sun) Jūratė čia su savo pilnais stiklainiais į prisiminimus nugramzdino (yes)
Dalia Raimonda, tai visgi gavot kažkur latviškų zefyrų?
Arbatos įprasta, o prieskonius su rožėmis matau pirmą kartą.

Re: Receptai

Parašytas: 10 Rgp 2011 20:19
DaliaRaimonda
Dariau su lietuviškais zefyrais, bet juos dar per pusę pjoviau (tą pusę dar per pusę), tai tikrai visai gerai išėjo. Ir palaikyti per naktį reikėtų :) .

Re: Receptai

Parašytas: 10 Spa 2011 12:21
Jūratė
Receptai Tadui ;) :D Kadangi dariau iš kart du variantus (su spiritu ir su degtine), rašau abu. Procesas vyksta dviem etapais. Pirmas etapas
I variantas:
du puodelius kvapnių rožių žiedlapių (aš naudojau Mme Isaac Pereire žiedlapius) užpyliau 1 puodeliu degtinės.
II variantas:
du puodelius žiedlapių užpyliau 1 puodeliu spirito.

Paliekama mažiausiai savaitei, karts nuo karto sukratoma.

Antras etapas
Po savaitės išviriau rožių sirupą. Dabar tiksliai nepamenu, bet atrodo proporcijos tokios:
2 puodeliai tos pačios Madam žiedlapių
2 puodeliai vandens
2 puodeliai cukraus

paviriau viską ne ilgai, gal max 10 ar 15 minučių, žiedlapius gerai nuspaudžiau, pasiliko kvapnus rausvas sirupas. Nusunkiau žiedlapius nuo spirito ir degtinės. Į degtinės ištrauką pyliau 1 puodelį sirupo, į spiritinę - 2 puodelius.
Pirmas įspūdis apie skonį buvo toks, kad skanu abu variantai :D . Su spiritu gėrimas gavosi saldesnis ir klampesnis (šiek tiek), bet stipresnis (~32 proc.alkoh.). O su degtine lengvesnis ir ne toks saldus (galėtų būt saldesnis, čia man asmeniškai :)).

Kol kas viskas stovi užsukta buteliuose ir brandinasi. Įvairiuose šaltiniuose radau, tas pastovėjimo laikas nurodomas įvairus, kai kur net iki 3 mėnesių. Aš tiek nelauksiu, paragausiu anksčiau, bet, faktas, kad per Kalėdas turėsiu kuo draugus pavaišint (makeup) ;)

Re: Receptai

Parašytas: 11 Spa 2011 08:44
Tadas
Ačiū (flower) :) Išbandysim. :)