Turiu čia tokią labai cekavą knygą Lietuvos virėja (Kucharka Lietvska), kuri pirmą kartą buvo išliesta 1854, autorė Vincenta Žultkovska Zavadska. Prieš keletą metų pagal 1938 m. 14-tąjį leidimą Baltos lankos pakartotinai išleido šią knygą. Vartydama radau ir keletą receptų su rožėmis, gal kas išbandys
Uogienės:
ROŽĖS
Nuo ne visai išsiskleidusių rožių nuskabyti žiedlapius, nupjauti geltonąją dalį, užplikyti arbatinuke ir tuojau pat nupilti. Žiedlapius išimti iš arbatinuko, užberti cukrumi ir lėtai virti vis įdedant cukraus tol, kol jis tirps. Baigiant virti dėl spalvos įdėti citrinų sulčių.
Vienam kilogramui šviežių žiedlapių reikia 1 1/2 kg cukraus.
ROŽĖS KITAIP
1 kg. rožių žiedlapių, 2 kg cukraus, 3 1/2 stiklinės vandens.
Vieną kilogramą rožių žiedlapių užplikyti ir kelis kartus perpilti šaltu vandeniu, kol nutekantis vanduo bus visiškai švarus. Žiedlapius sudėti į sirupą, išvirtą iš 2 kg cukraus, virti ant mažos ugnies, pabaigoje įspausti citrinos, kad įgautų spalvą, ir dar truputį pavirti.
VIENUOLYNŲ ROŽĖS
Moliniame inde ištrinti 100 g rožių žiedlapių su 400 g smulkaus cukraus ir įspausti vienos citrinos sultis. Iš 400 g cukraus ir stiklinės vandens išvirti sirupą, vos tik užvirs, supilti rožes , išmaišyti ir verdant supilti dar vienos citrinos sultis. Toliau virti kaip ir visas kitas uogienes.
Rožių uogienė yra vaistas nuo kosulio, sumaišyta su kitokiu marmeladu tinka tortams pertepti.
ROŽIŲ DREBUČIAI
Neprinokusius agrastus užpilti vandeniu, kad apsemtų, išvirti, supilti į maišą ir palikti, kad ištekėtų sultys. Trijų ketvirčių stiklainį prigrūsti dar neprasiskleidusių rožių žiedlapių be geltonosios dalies, užplikyti vedančiu vandeniu, pusvalandį palaikyti ir nukošti į švarų indą. Stiklinę antpilo sumaišyti su trimis stiklinėmis agrastų sulčių, užvirti, nugraibyti putas, paskui virti vienai stiklinei sulčių imant dvi stiklines cukraus.
KONSERVUOTI ROŽIŲ ŽIEDLAPIAI NUO KOSULIO
Rožių žiedlapius paruošti, kaip uogienei, sutrinti grūstuvėje su cukrumi ir virti ant nelabai karštų žarijų, kol taps lipnūs. Sutirštėjusią ir atvėsusią masę iškočioti ant lentos, supjaustyti ir laikyti sausoje vietoje.
SAUSOS ROŽĖS
200 g. rožių žiedlapių, 600 g. grūsto cukraus
Kuo stipriau viską sutrinti grūstuvėje ir pastatyti ant ledo. Kai išsiskirs sultys, virti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol neliks skysčio.