Vienas gėrimas gavosi trauktinė, kitas - likeris (čia taip bendradarbės įvardino) Abu labai skanūs, bijau, kad iki Kalėdų neišstovėsJūratė rašė:Kadangi dariau iš kart du variantus...
Receptai
Re: Receptai
- DaliaRaimonda
- Pranešimai: 2126
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
- Miestas: Kaunas
Re: Receptai
Jūrate, truputis įdėjų ką dar galima padaryti iš molūgų. Beje ir nuotraukos čia labai gražios:
http://citrinoszievele.blogspot.com/201 ... chive.html
http://citrinoszievele.blogspot.com/201 ... chive.html
Re: Receptai
Kadangi laikas eina žiemos link, pradėjau svarstyti ką čia Kalėdoms sumąstyti. Labai mėgstu visokias valgomas dovanas, viso to didžiausias privalumas - namuose neatsiranda nereikalingų daiktų.
Nusikopijavau Rasos įdėtą imbierinio namuko receptą. Bandysiu kepti. Bet man vis kyla klausimų dėl namuko klijavimo su glaumi, kaip tos šoninės namuko sienelės klijuojamos, čia gi ne superklijai, kiek laiko jas reikia suspaudus laikyti, ir turbūt ne visas keturias sieneles iš karto klijuoti, o po dvi .... ar glajaus varvekliai taip ir laikosi: patįsta ir sustoja, nenutrūksta....
Ir dar, ar nebandėte išpjaustinėti namelyje angų, pvz. durelių, langelių... ar kepant tos angelės išsikraipo, o gal namukas tampa labai trapus ir pažeidžiamas....
Nusikopijavau Rasos įdėtą imbierinio namuko receptą. Bandysiu kepti. Bet man vis kyla klausimų dėl namuko klijavimo su glaumi, kaip tos šoninės namuko sienelės klijuojamos, čia gi ne superklijai, kiek laiko jas reikia suspaudus laikyti, ir turbūt ne visas keturias sieneles iš karto klijuoti, o po dvi .... ar glajaus varvekliai taip ir laikosi: patįsta ir sustoja, nenutrūksta....
Ir dar, ar nebandėte išpjaustinėti namelyje angų, pvz. durelių, langelių... ar kepant tos angelės išsikraipo, o gal namukas tampa labai trapus ir pažeidžiamas....
Re: Receptai
Smagu smagu girdėti Ypač vaikams patinka tokie dalykai - nors maniškiai jau ne mažiukai, ale visvien laukia, kad kepčiau
Gana greitai stingsta tas glajus, todėl padarius jį, indą reikia pridengti drėgnu rankščluosčiu, kad nesudžiūtų per greitai. Klijuojant reikia truputį palaikyti, kad sukibtų, bet tikrai ne valandą
Tų varijantų, kaip namelius statyti yra tūkstančiai, galima pasigooglinti. Užsieniuose net konkursai būna. Galima bandyti išpjaustinėti langus ir duris prieš kepant, tačiau tą reikėtų daryti jau ant skardos - kitaip gali būti labai sunku perkelti detalę ant skardos, kad neišsitampytų. Taip pat nereiktų padauginti kėlimo miltelių, nes kepant gali labai išsikraipyti. Į langus galima įdėti ir stiklus - bombonkės išsilydo ir užpildo tarpą spalvotu stiklu (tik ko gero, tą geriausia daryti į kepimo pabaigą, kad saldainis išsilydytų, bet nedegtų). Tokiu pat principu gražiai galima padaryti žaisliukus eglutei - iš tešlos išpjaustyti forma sausainius, išpjauti skylę vidury, ir įdėti saldainį kepant - tokie vitražiniai sausainiai gaunasi. Vienu žodžiu, fantazijai čia tikrai yra kur pasireikšti
Gana greitai stingsta tas glajus, todėl padarius jį, indą reikia pridengti drėgnu rankščluosčiu, kad nesudžiūtų per greitai. Klijuojant reikia truputį palaikyti, kad sukibtų, bet tikrai ne valandą
Tų varijantų, kaip namelius statyti yra tūkstančiai, galima pasigooglinti. Užsieniuose net konkursai būna. Galima bandyti išpjaustinėti langus ir duris prieš kepant, tačiau tą reikėtų daryti jau ant skardos - kitaip gali būti labai sunku perkelti detalę ant skardos, kad neišsitampytų. Taip pat nereiktų padauginti kėlimo miltelių, nes kepant gali labai išsikraipyti. Į langus galima įdėti ir stiklus - bombonkės išsilydo ir užpildo tarpą spalvotu stiklu (tik ko gero, tą geriausia daryti į kepimo pabaigą, kad saldainis išsilydytų, bet nedegtų). Tokiu pat principu gražiai galima padaryti žaisliukus eglutei - iš tešlos išpjaustyti forma sausainius, išpjauti skylę vidury, ir įdėti saldainį kepant - tokie vitražiniai sausainiai gaunasi. Vienu žodžiu, fantazijai čia tikrai yra kur pasireikšti
http://www.rasosaugalai.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Receptai
o su bonbonkėm, tai labai įdomu.... ačiū už idėją....
Anksčiau kepdavau meduoliukus skirtus tiek valgymui tiek ant eglučių kabinti, glajų dažydavau visokiom uogienėm, kakava ir paišydavau eglutes, širdeles, žmogiukus... bet "ledinukų stiko" ne ... privalau išbandyti
Anksčiau kepdavau meduoliukus skirtus tiek valgymui tiek ant eglučių kabinti, glajų dažydavau visokiom uogienėm, kakava ir paišydavau eglutes, širdeles, žmogiukus... bet "ledinukų stiko" ne ... privalau išbandyti
-
- Pranešimai: 600
- Užsiregistravo: 23 Sau 2011 19:19
- Miestas: Vilnius
Re: Receptai
Perskaičiau paskutines žinutes ir negaliu nesižavėti rožininkų išradingumu, subtiliu grožio pajautimu! Įkvepiate manau ne vieną!
Re: Receptai
Turiu čia tokią labai cekavą knygą Lietuvos virėja (Kucharka Lietvska), kuri pirmą kartą buvo išliesta 1854, autorė Vincenta Žultkovska Zavadska. Prieš keletą metų pagal 1938 m. 14-tąjį leidimą Baltos lankos pakartotinai išleido šią knygą. Vartydama radau ir keletą receptų su rožėmis, gal kas išbandys
Uogienės:
ROŽĖS
Nuo ne visai išsiskleidusių rožių nuskabyti žiedlapius, nupjauti geltonąją dalį, užplikyti arbatinuke ir tuojau pat nupilti. Žiedlapius išimti iš arbatinuko, užberti cukrumi ir lėtai virti vis įdedant cukraus tol, kol jis tirps. Baigiant virti dėl spalvos įdėti citrinų sulčių.
Vienam kilogramui šviežių žiedlapių reikia 1 1/2 kg cukraus.
ROŽĖS KITAIP
1 kg. rožių žiedlapių, 2 kg cukraus, 3 1/2 stiklinės vandens.
Vieną kilogramą rožių žiedlapių užplikyti ir kelis kartus perpilti šaltu vandeniu, kol nutekantis vanduo bus visiškai švarus. Žiedlapius sudėti į sirupą, išvirtą iš 2 kg cukraus, virti ant mažos ugnies, pabaigoje įspausti citrinos, kad įgautų spalvą, ir dar truputį pavirti.
VIENUOLYNŲ ROŽĖS
Moliniame inde ištrinti 100 g rožių žiedlapių su 400 g smulkaus cukraus ir įspausti vienos citrinos sultis. Iš 400 g cukraus ir stiklinės vandens išvirti sirupą, vos tik užvirs, supilti rožes , išmaišyti ir verdant supilti dar vienos citrinos sultis. Toliau virti kaip ir visas kitas uogienes.
Rožių uogienė yra vaistas nuo kosulio, sumaišyta su kitokiu marmeladu tinka tortams pertepti.
ROŽIŲ DREBUČIAI
Neprinokusius agrastus užpilti vandeniu, kad apsemtų, išvirti, supilti į maišą ir palikti, kad ištekėtų sultys. Trijų ketvirčių stiklainį prigrūsti dar neprasiskleidusių rožių žiedlapių be geltonosios dalies, užplikyti vedančiu vandeniu, pusvalandį palaikyti ir nukošti į švarų indą. Stiklinę antpilo sumaišyti su trimis stiklinėmis agrastų sulčių, užvirti, nugraibyti putas, paskui virti vienai stiklinei sulčių imant dvi stiklines cukraus.
KONSERVUOTI ROŽIŲ ŽIEDLAPIAI NUO KOSULIO
Rožių žiedlapius paruošti, kaip uogienei, sutrinti grūstuvėje su cukrumi ir virti ant nelabai karštų žarijų, kol taps lipnūs. Sutirštėjusią ir atvėsusią masę iškočioti ant lentos, supjaustyti ir laikyti sausoje vietoje.
SAUSOS ROŽĖS
200 g. rožių žiedlapių, 600 g. grūsto cukraus
Kuo stipriau viską sutrinti grūstuvėje ir pastatyti ant ledo. Kai išsiskirs sultys, virti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol neliks skysčio.
Uogienės:
ROŽĖS
Nuo ne visai išsiskleidusių rožių nuskabyti žiedlapius, nupjauti geltonąją dalį, užplikyti arbatinuke ir tuojau pat nupilti. Žiedlapius išimti iš arbatinuko, užberti cukrumi ir lėtai virti vis įdedant cukraus tol, kol jis tirps. Baigiant virti dėl spalvos įdėti citrinų sulčių.
Vienam kilogramui šviežių žiedlapių reikia 1 1/2 kg cukraus.
ROŽĖS KITAIP
1 kg. rožių žiedlapių, 2 kg cukraus, 3 1/2 stiklinės vandens.
Vieną kilogramą rožių žiedlapių užplikyti ir kelis kartus perpilti šaltu vandeniu, kol nutekantis vanduo bus visiškai švarus. Žiedlapius sudėti į sirupą, išvirtą iš 2 kg cukraus, virti ant mažos ugnies, pabaigoje įspausti citrinos, kad įgautų spalvą, ir dar truputį pavirti.
VIENUOLYNŲ ROŽĖS
Moliniame inde ištrinti 100 g rožių žiedlapių su 400 g smulkaus cukraus ir įspausti vienos citrinos sultis. Iš 400 g cukraus ir stiklinės vandens išvirti sirupą, vos tik užvirs, supilti rožes , išmaišyti ir verdant supilti dar vienos citrinos sultis. Toliau virti kaip ir visas kitas uogienes.
Rožių uogienė yra vaistas nuo kosulio, sumaišyta su kitokiu marmeladu tinka tortams pertepti.
ROŽIŲ DREBUČIAI
Neprinokusius agrastus užpilti vandeniu, kad apsemtų, išvirti, supilti į maišą ir palikti, kad ištekėtų sultys. Trijų ketvirčių stiklainį prigrūsti dar neprasiskleidusių rožių žiedlapių be geltonosios dalies, užplikyti vedančiu vandeniu, pusvalandį palaikyti ir nukošti į švarų indą. Stiklinę antpilo sumaišyti su trimis stiklinėmis agrastų sulčių, užvirti, nugraibyti putas, paskui virti vienai stiklinei sulčių imant dvi stiklines cukraus.
KONSERVUOTI ROŽIŲ ŽIEDLAPIAI NUO KOSULIO
Rožių žiedlapius paruošti, kaip uogienei, sutrinti grūstuvėje su cukrumi ir virti ant nelabai karštų žarijų, kol taps lipnūs. Sutirštėjusią ir atvėsusią masę iškočioti ant lentos, supjaustyti ir laikyti sausoje vietoje.
SAUSOS ROŽĖS
200 g. rožių žiedlapių, 600 g. grūsto cukraus
Kuo stipriau viską sutrinti grūstuvėje ir pastatyti ant ledo. Kai išsiskirs sultys, virti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol neliks skysčio.
Re: Receptai
Kokie įdomūs ir autentiški receptai
O aš noriu pasidalyti viena mintimi, kuri kilo nusipirkus ekologiškų rožių lašų „La Vie en Rose“ Šie lašai skirti vartoti kaip papildas, lašinant į vandenį ar sultis. Labai geras skonis ir kvapas, kaip tikros damaskinės rožės, o juk tai ir yra iš damaskinių ir baltažiedžių rožių. Tai štai ir pagalvojau, kad tokį dalyką galima išbandyti kulinarijoje. Prisimenu, per „Travel“ kanalą rodė, kaip kepė tokius graikiškus ar kiprietiškus pyragėlius – kažkokia mandra trapi tešla, viduje migdolų įdaras, o iškepusius aptepa rožių vandeniu ir palieka per naktį, kad įsigertų. Gaila, kad tada nei jų pavadinimo, nei jokių konkretybių neužsirašiau, bet kažkaip giliai į širdį įstrigo tie rožėmis kvepiantys pyragėliai Bet, kiek žinau, ne visiems žmonėms patinka rožių vandens kvapas, jis savotiškas. Tada ir kilo mintis, kad vietoj rožių vandens tokiam reikalui galima būtų panaudoti rožių lašus su vandeniu ar rožių pumpurų užpilu, ir nepalyginamai pigiau išeitų. Bet juk galima juos naudoti ir želė ir daugybei kitų patiekalų „parožinti“, į arbatą įlašinti.... Pati nesu didelė virtuvės reikalų gerbėja, bet tikiu, kad čia galima visko labai daug sugalvoti
O aš noriu pasidalyti viena mintimi, kuri kilo nusipirkus ekologiškų rožių lašų „La Vie en Rose“ Šie lašai skirti vartoti kaip papildas, lašinant į vandenį ar sultis. Labai geras skonis ir kvapas, kaip tikros damaskinės rožės, o juk tai ir yra iš damaskinių ir baltažiedžių rožių. Tai štai ir pagalvojau, kad tokį dalyką galima išbandyti kulinarijoje. Prisimenu, per „Travel“ kanalą rodė, kaip kepė tokius graikiškus ar kiprietiškus pyragėlius – kažkokia mandra trapi tešla, viduje migdolų įdaras, o iškepusius aptepa rožių vandeniu ir palieka per naktį, kad įsigertų. Gaila, kad tada nei jų pavadinimo, nei jokių konkretybių neužsirašiau, bet kažkaip giliai į širdį įstrigo tie rožėmis kvepiantys pyragėliai Bet, kiek žinau, ne visiems žmonėms patinka rožių vandens kvapas, jis savotiškas. Tada ir kilo mintis, kad vietoj rožių vandens tokiam reikalui galima būtų panaudoti rožių lašus su vandeniu ar rožių pumpurų užpilu, ir nepalyginamai pigiau išeitų. Bet juk galima juos naudoti ir želė ir daugybei kitų patiekalų „parožinti“, į arbatą įlašinti.... Pati nesu didelė virtuvės reikalų gerbėja, bet tikiu, kad čia galima visko labai daug sugalvoti
- DaliaRaimonda
- Pranešimai: 2126
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
- Miestas: Kaunas
Re: Receptai
Aš esu prisidžiovinusi rožių žiedlapių (damaskinių rožių). Tuos žiedlapius įdedu plikydama vaisines arbatas. Skonis tikrai keičiasi, man kvepia medumi, o ne rožėmis.
Re: Receptai
Man tai tikrai tobula - tikras pasakų namelis su skiedrų stogu
Re: Receptai
Toks gražus namelis,kad tobulesnio ir negalima įsivaizduoti,šaunuolė mamytė,turbūt vaikučiai taip pat padėjo dekoruoti,kiek džiaugsmo ir kaip gražu
Re: Receptai
Labai mielas namukas Tokį statyt tikras malonumas
Man labai įdomu, iš ko tos skiedros padarytos
Man labai įdomu, iš ko tos skiedros padarytos
- DaliaRaimonda
- Pranešimai: 2126
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
- Miestas: Kaunas
Re: Receptai
Labai gražus namelis , tokį ir valgyti gaila O stogas man atrodo padarytas ir traškučių su cinamonu.
Re: Receptai
na ačiū už pagyras, darbas kolektyvinis, tai viską perduosiu
šįmet sunkiai gavosi glajų padaryt, gal pusę kg cukraus pudros sudėjau į du baltymus, bet nesiklijavo niekas nors tu ką. Gal per daug citrinos sulčių įpyliau (išspaudžiau pusę mažos citrinos)?.. Gal Rasa atsilieps, ji su didele patirtim šiuose reikaluose Stogas tikrai taip - iš cinamoninių traškučių
Pernykštis namukas man labiau patiko ir gaminosi lengviau, tada, pamenu, į glajų dėjau ne citrinos sultis, o citrinos rūgšties. Gal čia ir yra paslaptis?...
šįmet sunkiai gavosi glajų padaryt, gal pusę kg cukraus pudros sudėjau į du baltymus, bet nesiklijavo niekas nors tu ką. Gal per daug citrinos sulčių įpyliau (išspaudžiau pusę mažos citrinos)?.. Gal Rasa atsilieps, ji su didele patirtim šiuose reikaluose Stogas tikrai taip - iš cinamoninių traškučių
Pernykštis namukas man labiau patiko ir gaminosi lengviau, tada, pamenu, į glajų dėjau ne citrinos sultis, o citrinos rūgšties. Gal čia ir yra paslaptis?...
- DaliaRaimonda
- Pranešimai: 2126
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
- Miestas: Kaunas
Re: Receptai
Citrinos sulčių kelis lašus reikia arba tik 1 a.š.. Ir aš vienais metais taip vargau su tuo glajumi, kol sužinojau, kame problema.
Re: Receptai
Jūrate. labai gražus namukas
O dėl to glajaus... dažnai būna, kad tokius paprastučius dalykus ir sunkiausia tinkamai padaryti Ko gero, tik bandymų keliu gali atmušti ranką ir akį, kad nustatytum tą tinkamą konsistenciją, kad glajus būtų tąsus, bet nevarvėtų, ir nedžiūtų per greitai. Be to, naudojant kiaušinius, skiriaisi jų dydis, tai ir baltymo kiekis skirtingas. Dar kokie penki namukai, ir viskas eisis kaip iš pypkės
O dėl to glajaus... dažnai būna, kad tokius paprastučius dalykus ir sunkiausia tinkamai padaryti Ko gero, tik bandymų keliu gali atmušti ranką ir akį, kad nustatytum tą tinkamą konsistenciją, kad glajus būtų tąsus, bet nevarvėtų, ir nedžiūtų per greitai. Be to, naudojant kiaušinius, skiriaisi jų dydis, tai ir baltymo kiekis skirtingas. Dar kokie penki namukai, ir viskas eisis kaip iš pypkės
http://www.rasosaugalai.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Receptai
aha, kol kas vaikam namukus, paskui anūkams, ir jau bus ranka 'atmušta'
Re: Receptai
O dar galima ne tik kalėdinius, bet ir velykinius ir dar visokių kitokių prigalvoti... Taip kad viskas dar priešakyje
http://www.rasosaugalai.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Receptai
oho va čia tai bent! matosi, kad pas žmogų kantrybė geležinė, užtat ir rezultatas - nuostabus
Re: Receptai
Kiek statytojų, tiek visiškai skirtingų nuostabių namukų Labai gražu
Nesikuklink Jūratė, taviškis visiškai kitoks ir taip pat labai mielas.
Nesikuklink Jūratė, taviškis visiškai kitoks ir taip pat labai mielas.
Re: Receptai
Šaunuolės, šeimininkėlės Aš išbandyti vis nesiryžtu, nes nekokia iš manęs šeimininkė Užtat kepiau kalėdinį keksą ir gana neblogai pavyko, o man tai jau pasiekimas
Re: Receptai
O man tai rūpėtu visų šių namukų po gabaliuką sušlamšti ,taip "apetitnai" atrodo
Re: Receptai
Mergaites, jusu namukai ikvepia- uzdega! Jau kitais metais... ir as gal sulipdysiu! Nes siemet turejau geriausius norus- net namuko detales issikepiau, ir langelius is karameles istaciau (net pusle ant rodomojo pirsto uzsisodinau- norejau , mat, patikrinti ar tikrai gerai issilyde saldainis). Buvo telike tik suklijuot, bet apsirgau, o jau paskui suvaziavo vaikai- anukai ir baigesi mano fantazijos Dabar su vyru kramsnojam namuko sienas, tik keista- langai istirpo- isvarvejo gal del to, kad klojiniai buvo suguldyti, ir pats sausainis atidreko?