Kaip peržiemojo rožės 2011/2012

Sodinimas, genėjimas, tręšimas, įrankiai.

Moderatorius: DaliaRaimonda

Vartotojo avataras
zebenkstiejka
Pranešimai: 124
Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 08:17
Miestas: Vilnius-Molėtų raj.
Susisiekti:

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė zebenkstiejka » 12 Geg 2012 10:11

Paukštukas rašė:Deja, daugumą rožių, kurios anksčiau puikiai peržiemodavo nedengtos (MRS ANTHONY WATERER, CÉLESTE, PINK LÉDA), teko nukirpti iki pažemės, nes šakos, nors ir žalios, buvo nusėtos violetinių dėmių.
Tos visokios dėmės, plėmai ir aplamai spalvos nelygumai man kelia nemažai nerimo. Nežinau ką skaityti liga, nušalimu, iššutimu, o kas yra dar normalu. Didžioji dalis rožių pas mane yra tikrai ne su lygiais žaliais stiebais. Ir ne tik senovinės ( kiek pamenu, senovinių rožių stiebams lyg ir normalu nebūti lygiems žaliems ). Genėdama pavasarį, tiesiog nežinojau ką daryt dėl tų visokių dėmelių: nu arba viską kirpt, arba viską palikt (stupid) Palikau, manau laikas parodys ar reikėjo genėti ar ne. Jei pavyks, nufotografuosiu ir įdėsiu čia kokią nuotrauką tų stiebų.

Aukščiau šioje temoje Tadas rašė, kad daug rožių iššalo.. Labai gaila ir kažkaip keista, mano sodyba 20km. "piečiau" už Uteną, bet per tą pačią šalčiausią savaitę atostogavom sodyboje; termometras prie trobos rodė -36 C. Nė viena rožė neiššąlo (no) net angliškų neteko nugenėt iki apkaupimo, kaip ankstesniais metais, nors atrodo net smarkiau dengiau jas, nei šią žiemą ( kažkaip tikėjausi šiltos žiemos ). Dengta angliškos ir burbonai durpėm, eglišakiais, nameliai iš agro dangos; visa kita durpės ir eglišakiai. Nugenėt iki apkaupimo teko tik Cornelia ir Lavender Friendship.
Aš nuskinsiu rožių kvietkų
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę

Vartotojo avataras
Sigita
Pranešimai: 86
Užsiregistravo: 15 Rgs 2010 15:55

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė Sigita » 12 Geg 2012 17:06

zebenkstiejka rašė: Nugenėt iki apkaupimo teko tik Cornelia ir Lavender Friendship.
CORNELIA, pasirodo, lepi, iš visų mano rožių ji vienintelė nušalo iki pat žemės. Aš dėmėtas šakas iškarpiau, porą palikau įdomumo dėlei - pumpurai taip ir neišsprogo. Jei būtų viena kita dėmelė, nekarpyčiau, bet šį pavasarį jų buvo tiek daug, kad net susiliedavo. Nežinau, ar anksčiau tų dėmių tiek nebūdavo pavasarį, ar aš jų nepastebėdavau, nes krūmai buvo maži. Laimė, ne visos rožės sušilus orui tapo dėmėtos, pamenu, pernai dėmių turėjo WILLIAM LOBB, šįmet dėmėtumas šios rožės nepalietė. Pernai jos nedengiau, o šįmet dengiau, ko gero, žiemos išvargintos rožės būna nebeatsparios šiai infekcijai.

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė Jūratė » 14 Geg 2012 07:20

Na, Loreta, gyveni ryškiai šilčiausioj Lietuvos daly :)
aš vakar išskirpau visą vieną pusę Nevados, nesupratau kas darosi - lapai nuvytę kažkokie lyg apdeginti, ant stiebų ties ūgliais juodos nedidelės dėmelės. Nei kirmėlių, nei amarų nėra. Nesupratau kas ten buvo, bet jei plėsis toliau, prarasiu visą krūmą :(

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė LoretaA » 14 Geg 2012 07:28

Nieko ten nebūvo - pašąlo ir tiek. Tuoj pat ataugs nuo apačios, jeigu tai tave pradžiugins. Pas mane kiekvienais metais taip.

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė Regina » 14 Geg 2012 08:01

Aš taip pat vakar išpjoviau didžiausias Nevados ir M.Hilling šakas. Labiau nukentėjo Nevada. Iš R.Maxima taip pat nelabai kas liko. Ritausmos dar nespėjau nupjaut - irgi juodos šakos stirkso...
Dvi dienas (tiksliau būtų pasakyt - trečią savaitgalį (:| (:| (:| ) ravėjau rožes, gal pusę jau įveikiau. Žolė beveik sulig keliais, ir kada ji tokia užaugo? Labai geras grambuolių lervų derlius, gaila, kad nevalgomi (mad) Jau daug metų tuos dirvonus plėšiu, bet tokio kiekio dar nemačiau (bug) (bug) (bug)
Rožės puikiai auga, kad ir netręštos, per savaitę prisiaugino pumpurų, kai kurie visai nemaži, bet sprogt dar neketina

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė Jūratė » 14 Geg 2012 08:05

ot višta aš - tai visai be reikalo šakas išpjoviau! (stupid) (stupid) (stupid)
Ačiū, Loreta! :*

Amarų pas mane tiek, kad tuoj nusipirksiu kokios Actaros ar Decio... Nervai nelaiko, botaninis reikalas visai nesuveikė :(

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė Regina » 14 Geg 2012 08:11

Jūrate, jei tos šakos ne sprogsta, bet džiūsta, tai ir neatgis, jas reikėjo išpjaut. Kurios gyvos - tai matosi, ūgliukai jau dideli.
O kaip tu purškei? Tiesiai ant tų amarų ar tiesiog ant krūmo? Nejaugi tie išgirti brangūs preparatai visai neveiksmingi :(
Po nupurškimo Actara pas save nepastebėjau nei amarų, nei kokių kitokių gyvių

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė LoretaA » 14 Geg 2012 08:12

Jūratė rašė:ot višta aš - tai visai be reikalo šakas išpjoviau! (stupid) (stupid) (stupid)
Kodėl be reikalo - iš jų jau nieko nebebūtų. Jeigu pradeda lapai džiūti - šakom kapėc. Rožė tik veltui stengtųsi jas prikelti ir eikvotų jėgas. Pas mane kartais ši rožė net sužydėdavo, o po to šakos numirdavo.

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė LoretaA » 14 Geg 2012 18:28

Dabar jau galiu atsiskaityti kokios rožės kaip peržiemojo.
NEDENGTOS: liko 100 % - 'Rosa Glauca', 'R. forrestiana' , 'Terese Bugnet', nežinoma ar tai 'Gloire de France' ar 'Blush Damask', 'Prairie Dawn', 'Rosa rugosa 'Alba', Dart's Defender', 'Martin Frobisher'.
apie 90% - 'Hansa', 'Lydia Freimane' , 1 vnt. (iš trijų) Ritausma.
apie 60 - 70 % - dvi 'Nevados', 1 'Ritausma', 'Fimbriata'
20 % - 'Marguerite Hilling'
nušalo iki sniego dangos viršaus, liko apie 10 -12 cm. : 'Rosa sancta', ''White Grootendorst', 'Hunter', 1 vnt. 'Ritausma'.
DENGTOS: triguba danga su oro tarpais nušalo iki žemės paviršiaus 'Sally Holmes', iš taip pat dengtos 'Wolverstone Church Rose', liko dvi nusususios šakos, kurios nežinia ar gyvens, ne kas liko ir iš 'Kathleen Harrop' - sniego ant šių dangų nebuvo. Dengta įprastai, bet be sniego nušalo iki žemės paviršiaus 'Madame Lauriol de Barny' ;( , taip pat be sniego apšalo ir nėra linksmos (nors visos sprogsta ir augina pumpurus) - White New Dawn, viena iš Mme Issac Pereire, 'Souvenir du Docteur Jamain, 'Baron Girod de l'Ain'. Bendroje 'lovoje' nušalo iki žemės paviršiaus 'Glamis Castle', Ballerina, 'Capitaine Christy' - nors visos kitos rožės sveikos. Gerokai apšalo vasarą iš vazono pasodinta 'Uetersener Klosterrose' nors ir labai šiltai buvo dengta.
Kitos dengtos rožės peržiemojo gerai - viena kita dėmėta ar nesveika šaka nesiskaito. Išvardinti visas šias rožes tiesiog neturiu tiek laiko (:| .
Rožės, kurios miriojo jau vasaros pabaigoje, į šį sąrašą taip pat neįtrauktos.

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Pavasaris rožyne

Standartinė LoretaA » 15 Geg 2012 06:30

Pamiršau paminėti dar kelias rožes.
NEDENGTOS : tik prilenkta 'Orpheline de Juillet' nušalo viską virš sniego dangos, liko tris - keturios ilgesnės šakos ir miškas 10 -15 cm "padaigų". 'Cottage Maid' nušalo, kas nenušalo įsimetė infekcinis nudegimas teko nukirpti, 'Nuits de Young' - tiksliai negaliu pasakyti, nes visas senąsias šakas išgenėjau palikau tik vieną, tai ši paliktoji didelio noro sprogti nerodo, o gerai sumedėjusios praeitų metų šakos gyvos sveikos - tiesa, pavasarį dengiau nuo saulės.
UŽDENGTOS : Soldier Boy apšalo stipriai, kas atrodė neapšalo teko iškirpti dėl infekcinio nudegimo - liko apie 0,5 m iš 2 m krūmo ir kaip mačiau savaitgalį dar teks pakarpyti. Ši rožė labai greitai atsistato ir žydi. 'Leopold Ritter' teko tik vienas sluoksnis 30 gr/m2 agrodangos, taip pat teko gerokai apgenėti dėl nušalimo ir infekcinio nudegimo. 'Schloss Eutin' žiemojusi bendrame dideliame šiltnamyje, taip pat gerokai nukentėjo nuo infekcinio nudegimo - dar teks genėti (blogai matosi nes jos šakos tamsios).
Man kaip ir Sigitai atrodo: gerai (šiltai) peržiemojusios rožės praktiškai neserga infekciniu nudegimu.

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Kaip peržiemojo rožės 2011/2012

Standartinė Virginija » 15 Geg 2012 20:54

Tiesą sakant, nežinau, ar yra kokia nors prasmė rašyti, kaip kokia rožė pas mane peržiemojo. Visiškai aišku, kad visa tai yra labai individualu, juolab, kad mikroklimatas, dengimo būdai bei agrodangos sluoksnis ir storis taip pat skirtingi, nekalbant apie agrotechniką, kas turbūt taip pat nemažai įtakoja atsparumą šalčiams.
Gal būt verta paminėti tik nedengtas rožes, kad galima būtų bent kiek orientuotis, jei yra tokių vilčių :)
Taigi, nedengtų rožių pas mane buvo nedaug - Ritausma, Hansa, Agnes, Rosa californica Plena - visiškai neapšalo, Therese Bugnet, Lydia Freimane - smarkokai apšalo, lietuviškos senovinės - Minete, Platelių -apšalo. LIūdna, kad William Baffin, kurios nesiruošiau dengti, bet vyras prieš pat šalčius pagailėjo ir stačią apsuko, apšalo smarkokai ir sprogsta menkai.Taigi, svajonė apie nedengiamą, žiemojančią stačią, vijoklinę rožę sužlugo :( Kai kurios nedengiamos senovinės rožės, šiek tiek prilenktos ir plonai uždengtos, taip pat apšalo.
Ko gero, didesnė pusė rudenį ir pavasarį sodintų rožių sprogsta sunkokai, pavasarinė viena neišsprogo, akivaizdu, kad ir rožynuose žiemojo prastokai. Dvi rudenį persodintos rožės iššalo.
Šilčiausiai dengiu angliškas rožes, tačiau negalėčiau patvirtinti, kad jos mažiau nukentėjo nuo infekcinio nudegimo, ko gero, pas mane atvirkščiai, tiek pernai, tiek šiemet.

Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Re: Kaip peržiemojo rožės 2011/2012

Standartinė Gema » 28 Vas 2015 07:47

SOS! Nemoku panaikinti šio posto, nes Loreta reikalą sutvarkė ir mano pasisakymas liko nereikalingas.
Paskutinį kartą redagavo Gema 28 Vas 2015 12:18, redaguota 1 kartą(us).

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Kaip peržiemojo rožės 2011/2012

Standartinė LoretaA » 28 Vas 2015 10:42

Ištryniau.

Skelbti atsakymą

Grįžti į