Rožių genėjimas

Sodinimas, genėjimas, tręšimas, įrankiai.

Moderatorius: DaliaRaimonda

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Jūratė » 23 Bal 2012 14:46

Kaip teisingai reikia genėt poliantines ir floribundines rožes?
Pvz., kaip nugenėjot Leonardą? Maniškio krūmas gražus ir nepertanku, pakarpiau galiukus ir nušąlusias šakutes. Bet dabar galvoju, kad ar nereikėjo su juo pasielgt drastiškiau |( Taip pat ir Astrid Lindgren. Ji maždaug 1,30 m ūgio dabar, šiek tiek trumpinau koreguodama. Bet gal reikėjo stipriau?

Vartotojo avataras
DaliaRaimonda
Pranešimai: 2126
Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
Miestas: Kaunas

Re: Rožių genėjimas

Standartinė DaliaRaimonda » 23 Bal 2012 17:12

Leonardą kažkaip minimaliai pagenėjau ir aš. Kažkaip labai tvarkingai nuaugęs. Gal kokias dvi nedideles šakutes iš vidaus iškirpau. Kitas floribundines visas gerai praretinau iš vidaus, nes baisūs tankumynai buvo sužėlę. Dar truputį apatines ant žemės nusidriekusias šakas nukirpau ir viskas. Manęs ryt laukia angliškos rožės, jaučiu daug darbo bus :P

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Rožių genėjimas

Standartinė LoretaA » 23 Bal 2012 17:22

Šeštadienį pas mane vyko genėjimo mokymai, tiksliau reiktų sakyti - pašėlęs genėjimas (xixi) . Visų jo rezultatų parodyti negaliu, parodysiu tik kas mane labiausiai, gerąją prasme, pribloškė ir pirmojo rožyno vaizdą po nugenėjimo. Deja iki jo, nuotraukų nėra, nes nelabai ir laiko buvo.
Ypatingai sužavėjo 2 krūmų Nevada ir 1 krūmo Marguerite Hilling vaizdas po genėjimo. Kadangi aš jų iš viso niekada negenėjau, nebent negyvas šakas iškirpdavau, tai kai atsisukusi pamačiau kaip juos nugenėjo Nijolė su Regina, buvo sužavėta. Iš raizgalyno padarė tokius stiligus krūmus :) Šakos nuotraukoje tik nuo vieno Nevados kelmo. Pirmasis krūmas Nevada, sekantis MH.
PaveikslėlisPaveikslėlisPaveikslėlis
Pirmojo rožyno fragmentai, viduryje nugenėtų šakų krūva - čia nesimato kiek sugrūdom į konteinerį ir kiek mėtosi kitoje rožyno pusėje.
PaveikslėlisPaveikslėlisPaveikslėlis
Radom (flower) - šis krūmelis dar buvo negenėtas :)
Paveikslėlis

Rita
Pranešimai: 754
Užsiregistravo: 29 Gru 2010 12:17
Miestas: Kaunas

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Rita » 23 Bal 2012 18:03

Nuostabiai gražu <3 Kaip smagu,kai vienos moka auginti,kitos genėti,gražu pažiūrėti <3 Aš tai niekam tikus,nemoku auginti/viena galinga šaka,kitos nususę/nėra ir ką genėti ir kur aš čia įlindau,man tik ant žolės sėdėti,ne rožes auginti ;(

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Rožių genėjimas

Standartinė LoretaA » 23 Bal 2012 18:38

Nesupratau, Rita |( Aš tokias jūsų rožes mačiau, o dabar - ant žolės sėdėt (hit) . Beje, krūmų kurių nereikėjo genėt - nerodau ;) Taip, kad nėra ko ant tos žolės sėdėt, yra rožės, bus ir žiedai. Kiek metų jūsų rožėms? Nevada ir MH pas mane vienos iš pirmųjų, taip kad ir jūsų rožės bus didelės. Tiesa sakant, jeigu vietos nedaug ir krūmų didelių nereikia, tada tikrai būtų gaila genėt :)

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Virginija » 23 Bal 2012 18:57

Rita rašė:Nuostabiai gražu <3 Kaip smagu,kai vienos moka auginti,kitos genėti,gražu pažiūrėti <3 Aš tai niekam tikus,nemoku auginti/viena galinga šaka,kitos nususę/nėra ir ką genėti ir kur aš čia įlindau,man tik ant žolės sėdėti,ne rožes auginti ;(
Rita, neįsižeiskit, bet jau laikas ir Jums būti šiuolaikiškai :D Argi nežinote, kad šiais laikais svarbiausia mokėti "save pateikti" :D O Jūs - " Aš tai niekam tikus,nemoku auginti" (xixi) (no) (no) (no) Rožės, aišku, pas Jus neblogesnės už kitų, o ir kiti augalai taip pat - taigi, pirmyn... :D - mano rožės pačios gražiausios (yes) (makeup) (flower)

Rita
Pranešimai: 754
Užsiregistravo: 29 Gru 2010 12:17
Miestas: Kaunas

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Rita » 23 Bal 2012 19:27

Taip,taip,mano rožės dar jaunos,tikrai.Šįmet net juokas ėmė:tupiu prie rožių krūmo,išmokus atmintinai,kaip formuoti krūmą"išorinės šakos genimos daugiausia,sekančios paliekamos ilgesnės,vidurys pats aukščiausias,taip suformuotas krūmas auga gražiu,apvaliu krūmu",o aš tupiu ir nerandu,ką genėti,einu prie sekančio-ir vėl tas pats ,nu tai ką čia besiaiškinti,žodžių nėra :D .
Antose,nieko iš manes nebus,atsimenu,jauna dirbau Statybos banke ir man valdytoja-rusė,sako,baik tu save ir savo vaikus peikti,taip negalima,reikia pagirti vaikus,pati pasidžiaugti ,pasigirti,o man atrodė,kad taip niekada negalėčiau,tegu kiti mane ir mano vaikus giria,jei yra už ką :) Iki šiol neišeina "save pastatyti",bet ,turbūt nuo šiandien pradėsiu,ne tiesa Antose,kad Jūsų rožės gražiausios,mano gražesnės :D

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Virginija » 23 Bal 2012 19:33

Šaunuolė :) (bravo) (bravo) (bravo) Bet mano vistiek gražiausios :D

Vartotojo avataras
Rūta
Pranešimai: 3010
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 08:27
Miestas: Vilnius – Kaunas

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Rūta » 23 Bal 2012 19:48

Jau dabar matau, kaip Loretos kiemas skendės žiedų jūroj (flower) (angel) (flower) Truputį nusiraminau pamačiusi tą krūvą išgenėtų rožių šakų (xixi) , nes ir mano kiemas buvo nusėtas nugenėtom šakom, tai gal ir ne beviltiškai nugenėjom :) Na, tas bus matyt jau greitai – beviltiškai ar nebeviltiškai :)

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Jūratė » 23 Bal 2012 20:12

Va kaip gerai, kad kalba apie Nevada ir MH pasisuko. Loreta, pas mane matei - jos abi iš kart išsiduoda savo charakteringa išvaizda - apačioj pakedenta senesnių plonesnių šakų debesėlis ir keletas šviežių, t.y. pernykščių tiesių stambesnių į viršų šovusių šakų. Tai ar tas senesnes plonesnes reikia iškirpt paliekant tik stambiąsias tvarkingąsias?

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Rožių genėjimas

Standartinė LoretaA » 24 Bal 2012 04:47

Jos pas tave nedidelės ir kol kas neiškirpčiau visų smulkių apatinių šakelių, o jau kitais metais, manau, galėsi apačią iškirpti. Kadangi aš jų negenėjau visai, tai sunku ir patarimus dalinti (xixi) . Kai Nijolė genėjo, visada pabrėždavo - pradedam nuo apačios, kerpam smulkias, silpnas, paskui žiūrim aukščiau, iškerpam kurios tankina krūmą. Senovinėms dažniausiai nebūtina iškirpti vidurinių, nes jos neturi šakų kaip virbų ir kai jos apsipila žiedais, niekas to krūmo vidurio netankina, nes šakos gražiai išlinksta į šonus. Aišku, išskyrus Jacques Cartier, Rose de Recht, Pergolese. Visur yra kažkokių išimčių :)

Vartotojo avataras
Nijola
Pranešimai: 1268
Užsiregistravo: 11 Bal 2012 13:21

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Nijola » 24 Bal 2012 06:19

Jūrate kiek suprantu tos plonosios šakos apačioje tai rožės pačios pirmosios šakos ? taip ? ir jei ji prisiaugino naujų gražių šakų stačių tas pirmasias palei žemę iškerpam, ir kiek suprantu viskas šiais metais, kitų šakų nekirpk, apart nesveikų išlūžusių ligotų.
Pas Loretą išrėžėm senas šakas kurios tikrai turėjo jau trijų metų stažą jos buvo surambėjusios kai kurios vėžiuotos, tas ir iškirpom.
Kodėl aš kirpčiau tas smulkias pirmasias šakeles, mano manymu jos jau nereikalingos tik apkrauna krūmą alina ir kartais kai tos gulinčios ant žemės šakelės pražysta užgriūna ant viršaus kitos viršutinės ir iš tų apatinių jokios naudos.
Vėlgi žiūrim visada iš savo pozicijų ir kaip viskas atrodo natūroje, ir dar ko gi jūs norit iš rožės, ir kaip norit kad ji atrodytų, kiek vietos aplink ją.
Daug galima į ką atsižvelgti, į kiekvieną rožę reik žiūrėti individualiai, Taip pat kur jos auga. Pas Loretą dar darėm ir taip antras planas palikinėjom aukštesnes, pirmas planas mažinom - daugiau ir viršūnes tumpinom.

Vartotojo avataras
Aivė
Pranešimai: 397
Užsiregistravo: 23 Rgs 2010 06:49

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Aivė » 03 Lie 2012 11:57

Sveiki,
gal galetumete ideti kelias nuorodas apie vasarini ivairiu roziu genejima?
Kai kurios rozes jau baigia zydeti, krumai dideli, sutankejo (o galbut nepakankamai nugenejau pavasari :| )
O taip noretusi kad zydejimas nesibaigtu (sun)
http://www.aplinkosprojektas.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Regina » 03 Lie 2012 13:46

Turbūt geriausiai paaiškintų Nijolė, bet ji kažkur dingo :?
Galiu pasakyt, kaip aš geniu.
Vienąkart žydinčių senovinių negeniu niekaip.
Kitas geniu priklausomai nuo esamos situacijos. Jei ant šakos dar yra pumpurų - skinu tik nužydėjusius žiedus arba visai nieko nedarau. Jei ant šakos pumpurų jau nėra, tai bendra taisyklė - kirpti iki pirmo tikrojo lapelio. Dažnai rožė pati parodo, kur reikia kirpti - virš bepradedančio iš pažastėlės augti naujo ūgliuko. Naujos šakelės auga iš viršutinių pumpurų. Jei norim formuot krūmą, tai atitinkamai ir genim, šakas kerpam norimam aukštyje. Kad krūmas būtų gražios formos, žydėtų nuo apačios iki viršaus, tai šonines šakas reikėtų kirpt žemiau. Ne visos rožės pageidauja būti formuojamos, iš įskiepio leidžia naujas, ilgas šakas, pumpurai formuojasi jų viršūnėse. Tokių šakų dabar trumpint nereikia, patrumpinsit po žydėjimo arba kitąmet. Aklus ūglius ir į vidų augančias silpnas šakeles išpjaunu (jei turiu laiko, noro ir netingiu).

Vartotojo avataras
Aivė
Pranešimai: 397
Užsiregistravo: 23 Rgs 2010 06:49

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Aivė » 04 Lie 2012 10:16

Ačiū, aš panašiai ir darau, klausimas iškilo daugiau dėl 'Prolifera de redoute' kuri baigia žydėti ir priaugino labai daug silpnų trumpų šakelių ant antramečių šakelių, su žiedais. Tai pagal viską negaliu net nukirpti iki tikro lapo arba atskaičiavus 3 lapus nuo žiedo, nes tokio ilgio šakelės tėra, gal net dar trumpesnės :) Bet turbūt nieko neišbursiu, paliksiu kaip yra :)
http://www.aplinkosprojektas.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Vartotojo avataras
Nijola
Pranešimai: 1268
Užsiregistravo: 11 Bal 2012 13:21

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Nijola » 04 Lie 2012 12:41

Aivė rašė:Ačiū, aš panašiai ir darau, klausimas iškilo daugiau dėl 'Prolifera de redoute' kuri baigia žydėti ir priaugino labai daug silpnų trumpų šakelių ant antramečių šakelių, su žiedais. Tai pagal viską negaliu net nukirpti iki tikro lapo arba atskaičiavus 3 lapus nuo žiedo, nes tokio ilgio šakelės tėra, gal net dar trumpesnės :) Bet turbūt nieko neišbursiu, paliksiu kaip yra :)
'Prolifera de redoute' sentifolia vieną kart žydinti rožė, ji baigiant žydėjimui ir po žydėjimo sparčiai auga, šių rožių negenim nes jos kitą sezoną žydės ant šiais metais užaugintų šakų. Sentifolia grupės rožės visgi pas mus šaltomis žiemomis apšalą, tai ir genėsim pavasarį ko žiema neišgenėjo.
Dabar vasarą senovinių rožių genėjimas labai minimalus nebent ji labai gigantė pasidarė ir visgi norisi krūmą sutramdyti.
Anksčiau aš genėdavau retindavau ir teumpindavau senovines po žydėjimo, tada prasidėdavo spartus augimas ir kartais gerai nesumedėdavo šakos - sunkiau pergyvena žiemą, čia mano išvada nes kaip ir rožės uogai subresti reik mažiausiai 16 savaičių, tai mediena medėja irgi pakankamai ilgai, žinoma vėl gi viskas priklauso koks bus ruduo, o kas gali atspėti ?
Aš palieku senovines ramybėje po žydėjimo, negeniu jei nėra būtinybės, neskatinu stipriam augimui, taip pat aš jų jau daugiau netrešiu su trašomis kurios turi daug azoto, rugpjūtyje maitinu kalio rudeninėm trašom. Vėl gi aš per kiektai metų priėjau tokios išvadaos, pakol kas manau musų klimataui taip geriau.

Paukštukas
Pranešimai: 600
Užsiregistravo: 23 Sau 2011 19:19
Miestas: Vilnius

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Paukštukas » 04 Lie 2012 13:45

Nijolė viską taip išsamiai parašė, bet man dar norisi pasitarti dėl senovinių rožių po žydėjimo: ar nereikia nukirpti net ir peržydėjusių žiedų iki tikro lapo? Neklausiu apie tas senovines rožes, kurios vėliau užmezga gražias uogytes. Pvz., Leda dabar nelabai išvaizdžiai atrodo, rankos niežti, kaip noriu nukirpti peržydėjusius žiedus. Kelis ir nukirpau, kur man atrodo, kad krūmo vaizdas vėliau tik pagerės. Nepamenu, ar pernai Leda apkarpiau...

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Rožių genėjimas

Standartinė LoretaA » 04 Lie 2012 13:52

Aš apkarpau ir Leda ir Mme. Hardy ir visas kitas, kurios neaugina uogų. Dažniausiai, net neapkarpau, o tiesiog pirštais nusuku ar nuskinu peržydėjusio žiedo liekaną - taip bent penkis kartus greičiau. Dar greičiau tai daryti plikomis rankomis - dažniausiai taip ir elgiuosi. Ypač tokias smulkias galveles kaip Stanwell Perpetual ar Rose d'Orsay.

Paukštukas
Pranešimai: 600
Užsiregistravo: 23 Sau 2011 19:19
Miestas: Vilnius

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Paukštukas » 04 Lie 2012 13:55

Ačiū, Loreta! labai jau prašosi nužydėjusi Leda "sutvarkymo"(yes)

Vartotojo avataras
Aivė
Pranešimai: 397
Užsiregistravo: 23 Rgs 2010 06:49

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Aivė » 04 Lie 2012 14:14

Paukštukas rašė:Ačiū, Loreta! labai jau prašosi nužydėjusi Leda "sutvarkymo"(yes)
Vat ir aš apie tą patį :D
http://www.aplinkosprojektas.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Vartotojo avataras
Aivė
Pranešimai: 397
Užsiregistravo: 23 Rgs 2010 06:49

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Aivė » 04 Lie 2012 14:20

Nijolė rašė:
'Prolifera de redoute' sentifolia vieną kart žydinti rožė, ji baigiant žydėjimui ir po žydėjimo sparčiai auga, šių rožių negenim nes jos kitą sezoną žydės ant šiais metais užaugintų šakų. Sentifolia grupės rožės visgi pas mus šaltomis žiemomis apšalą, tai ir genėsim pavasarį ko žiema neišgenėjo.
Dabar vasarą senovinių rožių genėjimas labai minimalus nebent ji labai gigantė pasidarė ir visgi norisi krūmą sutramdyti.
Anksčiau aš genėdavau retindavau ir teumpindavau senovines po žydėjimo, tada prasidėdavo spartus augimas ir kartais gerai nesumedėdavo šakos - sunkiau pergyvena žiemą, čia mano išvada nes kaip ir rožės uogai subresti reik mažiausiai 16 savaičių, tai mediena medėja irgi pakankamai ilgai, žinoma vėl gi viskas priklauso koks bus ruduo, o kas gali atspėti ?
Aš palieku senovines ramybėje po žydėjimo, negeniu jei nėra būtinybės, neskatinu stipriam augimui, taip pat aš jų jau daugiau netrešiu su trašomis kurios turi daug azoto, rugpjūtyje maitinu kalio rudeninėm trašom. Vėl gi aš per kiektai metų priėjau tokios išvadaos, pakol kas manau musų klimataui taip geriau.
Ačiū, bandysiu tramdytis :D
http://www.aplinkosprojektas.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Gema » 04 Lie 2012 15:31

Maniškės Hyppolite, Fisher and Holmes, Vio lacea, Trigintipetala ir Tuscany Superb auga sau krūmeliai ir nė vienosšakelės su pumpurais. Jau ruošiausi juos "nužarinti" ir palikti naujus stiprius ūglius. Bet pamaniau, pirma jūsų paklausiu, ką daryti |(

Tiesa, Hyppolite, Violacea uir Tuscany Superb pirktos pernai ir žiemojo mano darže, kitos dvi - gautos šį pavasarį iš Sibirkos.

Dabar Hyppolitas ir Tuscany S jau žemėje, o kitos - dar vazonuose ir jau šiomis dienomis kelsis į nuolatines vietas.

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Virginija » 04 Lie 2012 16:27

Tikiuosi, dar "nenužarinot" :) Rožes auginant reikia ir kantrybės, o tokius sprendimus priimant žiedų galima ir nesulaukti (no) Vienąkart žydinčios rožės žydi ant antramečių ūglių, bet matyt jie buvo dar per silpni. Tačiau, jei paliksit tik naujus, nežinia, ar rasit juos pavasarį :)

Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Gema » 04 Lie 2012 18:18

Krūmeliai gražūs, tai todėl ir išlaukiau :) Ačiū, Virginija (flower)

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Rožių genėjimas

Standartinė Regina » 03 Lie 2013 07:25

Savaitgalį pagaliau radau laiko ir šiek tiek aptvarkiau savo rožes. Nukarpiau ne tik nužydėjusius žiedus, bet pašalinau ir daug senų šakų. Pašalinau todėl, kad tos šakos buvo arba prileidusios daug aklų ūglių, arba turi tik 1-2 susisukusius, nepilnaverčius žiedelius, arba gerokai šviesesniais, akivaizdžiai nesveikais lapais ( diskutavom kažkada, kodėl kokia viena rožės šaka styro su visai šviesiais lapais), ar šiaip yra nei gyvos, nei mirusios. Visais šiais atvejais šakos prie žemės ar net giliau buvo vienokiu ar kitokiu būdu pažeistos - įtrūkusi žievė, įlaužta šaka, bakterinio nudegimo liekanos ar koks kitoks pakenkimas. Tos šakos nebuvo laiku pašalintos - pvasarį nepastebėjau, kai kurių gal pagailėjau - rožės bandė augt, žydėt, bet iš to jokios naudos, tik augalas alinasi

Skelbti atsakymą

Grįžti į