Vasara rožyne

Sodinimas, genėjimas, tręšimas, įrankiai.

Moderatorius: DaliaRaimonda

Skelbti atsakymą
Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Virginija » 28 Lie 2013 21:36

Šiemet pirmą kartą purškiau chemikalais nuo ligų tris kartus, nuo kenkėjų, perskaičiusi Mindaugo straipsnį, nepurškiu. Visgi kai kurios rožės serga, po liūčių sezono, dar gerai neapžiūrėjau, gal dar tokių padaugėjo.
Keli taškuoti lapai manęs nejaudina, bet apipuvę žiedai ir pumpurai tai blogiau . Taigi, pas mane dalis antrojo žydėjimo jau keliauja į šiukšlyną (mad) Belieka tikėtis, kad nepasikartos dar antras liūčių sezonas (mad)

Paukštukas
Pranešimai: 600
Užsiregistravo: 23 Sau 2011 19:19
Miestas: Vilnius

Re: Vasara rožyne

Standartinė Paukštukas » 29 Lie 2013 13:12

Aš taip pat nepurškiau nuo kenkėjų tik todėl, kad užėjus norui vėl perskaitau Mindaugo straipsnį "Sibirkos" puslapyje :) Pavasarį, kai staigiai labai atšilo, labai daug kenkėjų atsirado. Amarai taip nenervino ir negąsdino, kaip visokie lapsukiai, žiedgraužiai, straubliukai ir kiti vikšrai. Labai daug žiedų neteko senovinės rožės (nors "Leda" vistiek gausiai žydėjo) ir angliškos nukentėjo taip pat. Beveik kasdien ėjau ir karpiau pakirstus pumpurus, ūglius, traiškiau koteliuose rastas kirmėles, vėliau - žiedus graužiančius vabalus. (devil) Amarai tai visokių naturalių priemonių mano manymu nelabai bijo. Nepastebiu didelio skirtumo, ar juos plaunu su muilu, dilgėlėm, ar rankom nubraukiu. Tačiau kitą pavasarį tikrai žadu purkšti visą sodą balandžio mėnesį, kai oro temperatūra pakyla vidutiniškai apie 9 laipsnius šilumos kelias dienas iš eilės. Rastas šaltinis (tiksliai koks - jau nepamenu, tiek daug ieškojau šia tema straipsnių) nurodo, kad tai būna apie 19 balandžio mėnesio dieną + 10 dienų laikotarpis. Na, bet kaip teko patirti šiemet, datos gali ir skirtis. Toks purškimo laikas nurodomas sodams nuo žiedgraužių, bet tikiuosi, kad padės ir rožėms. Taip nusprendžiau, nes likome be obuolių - suėdė beveik visus žiedus :( . Kiek skaičiau, svarbu nuo kenkėjų purkšti iki tol, kol nepražįsta daug žiedų visokių, tuomet jau bitės skraido. Mano sode bičių daug skraido. Pastebėjau, kad pasirodo ir kiti naudingi, Mindaugo straipsnyje minimi vabzdžiai, kurie naikina amarus, tik jie atskrenda vėliau, kai amarai jau smarkiai išplitę būna :)
Dėl ligų ankstesnes vasaras reguliariai naudodavau naturalias ištraukas ir užpilus (dilgėlės, perpuvęs karvių mėšlas), šiemet labai apsileidau šioje srityje, tai ir matosi. Tik kartą purškiau dilgėlių ištrauka, nuo kenkėjų kartą svogūnų lukštų užpilu ir porą kartų žaliu kalio muilu (vieną kartą įbėriau cinamono, įsivaizdavau a la "Hoby" preparatą :) ).
Perskaičiau įdėmiau apie "Atlantis trąšas" http://www.nsb.lt" onclick="window.open(this.href);return false; puslapyje ir mane labai sudomino "Microcat Ca-B" ir "Microcat Znp-Mn" trąšos. Kurias nors tikrai norėčiau išbandyti. Ar yra jas bandžiusių? Noriu kažką naturalesnio pabandyti nuo ligų, nes tikrai plinta dėmėtligė. "Rose de Resht" krūmeliai ir dar dėl kažko nesveiki atrodo - daug lapų kaip be gyvybės, kažkokie sausi.
Kadangi taip puolė visokie kenkėjai, tai šiemet savo rožes patręšiau tris kartus granuliuotomis kompleksinėmis rožių trąšomis (tik sulapojus, kraunant pumpurus ir po pirmo ryškesnio žydėjimo). Taip pat porą kartų paliejau "Delfan" ir "Raskila" trąšų tirpalu (koncentracija pagal rekomendacijas ant pakuočių), kliuvo po nedaug, iki 5 l krūmui. Liejau nukirptus daugiamečius (nukirpau po žydėjimo rasakilas, šalavijus, daugumą snapučių), tai papyliau ir rožėms. Tiesa, nepaliejau senovinių ir jų kompleksinėmis po žydėjimo netręšiau.
Bendrai ši vasara mano rožyne yra trečia ir nors spalvinga, bet ne tokia graži, kaip pernai. Rožių krūmų daugiau, po žiemos nuteikė optimistiškai vešliai augančios naujos šakos ir ūgliai, bet "išpildymas" kažkoks skystokas. Tačiau neketinu atsisakyti rožių, noriu dar :D

Vartotojo avataras
DaliaRaimonda
Pranešimai: 2126
Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
Miestas: Kaunas

Re: Vasara rožyne

Standartinė DaliaRaimonda » 29 Lie 2013 18:59

Paskaičiau ir aš Mindaugo straipsnį :) . Labai patiko. Kas liečia visokius padarus kurie vienaip ar kitaip griaužia rožes, tai ir aš šiemet viską atidaviau į gamtos "rankas". Kai reikėjo purkšti nuo pjūklelio- buvau išvažiavusi. Tad keletą apvytysių stiebelių kirpau žirklėmis. Jų nebuvo daug, tačiau tas laiko tarpas, kada jie niokoja stiebus, man keistai ilgas pasirodė. Bet nebuvo bėdos, rožės žydėjo :) . Vienu metu buvo begalė amarų, bet aš juos tik vandens čiurkšlėmis galabinu. Tai du- tris kartus iš pavasario, prieš pirmąjį žydėjimą, juos išmaudžiau. Nebeliko. Pas mane jų tik iš pavasario būna, vėliau matomai kažkas jais minta. Nes skraidančių gyvių pas mus begalės. Džiaugiuosi, kad šiemet visai nebebuvo brozinukų, gal jie pranešė savo gentainiams, kad ten kur rožės jie bus žiauriai sutrypti (xixi) Pernai pirmiausia eidavau jų galabyti, o tik po to grožėdavausi rožėmis :D Ekologija su vabalais gal ir nieko, bet su rožių grybelinėmis ligomis sunkiai man sekasi (smoke)

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 06 Rgp 2013 20:39

Kaip apsisaugoti nuo urvų? Tiesiog kabantys sodai :( . Laisčiau visus augalus su žarna, neradau nei vienos rožės tvirtai augančios, ištisi tuneliai. Kai kurie mažesni augaliukai, ilgiau papylus vandenį, tiesiog prasmegdavo smegduobėse, už ausų reikdavo traukt (:|
Taip turbūt dėl to,kad žemę mulčiuoju pjauta žole. Rožės labai nelinksmos, mažesnės, pernai rudenį sodintos visai leipt pradėjusios... Kokį geriausią sprendimą rast, kad ravėt daug nereiktų ir rožės nesikankintų??? :?

Vartotojo avataras
DaliaRaimonda
Pranešimai: 2126
Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
Miestas: Kaunas

Re: Vasara rožyne

Standartinė DaliaRaimonda » 07 Rgp 2013 08:38

Mulčias. Nežinau, kaip rožes veiktų neutralizuotos (nerūgščios) durpės. Na, nedidelis durpių sluoksnis neaplink rožes, bet daugiau šalia jų, kad kaip Jūratė nori "kad ravėti mažiau reiktų". Arba pirkti šakų smulkintuvą ir gamintis mulčą patiems.

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 07 Rgp 2013 13:08

Nesupratau - jei žemę užkloti mulču,tai nebus urvų?

Vartotojo avataras
DaliaRaimonda
Pranešimai: 2126
Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
Miestas: Kaunas

Re: Vasara rožyne

Standartinė DaliaRaimonda » 07 Rgp 2013 17:04

Tai bus daug mažiau žolių. O gal ir kurmiai mažiau knis |( Juk tarp žolės mulčo manau daugiau gyvių randasi, tad kurmiai ir duodasi. Nors čia tik mano tokia nuomonė.

Alinda
Pranešimai: 217
Užsiregistravo: 10 Geg 2013 11:47

Re: Vasara rožyne

Standartinė Alinda » 14 Rgp 2013 13:24

Gal galėtumėt paaiškini kaip reikėtų elgtis su dabar peržydėjusiais žiedais?Ar jų tikrai nereika nukirpti ir leisti tiesiog nubyrėti?

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Vasara rožyne

Standartinė Regina » 21 Rgp 2013 08:58

Alinda rašė:Gal galėtumėt paaiškini kaip reikėtų elgtis su dabar peržydėjusiais žiedais?Ar jų tikrai nereika nukirpti ir leisti tiesiog nubyrėti?
Tikriausiai jau nereikėtų karpyt, kad neskatintume naujų šakų augimo. Bet aš, jei turiu laiko ir netingiu, tai dar nukarpau :)

Vasara jau į pabaigą, toks jausmas, kad nelabai jos ir mačiau :( Neįvyko taip, kaip tikėjausi - kad per atostogas nuravėsiu, sutvarkysiu ir grožėsiuosi :D Rožės nežydi, bet tikiuosi, kad dar žydės :) Išgenėjau daugybę nesveikų šakų, vaizdas beveik kaip pavasarį :(
Nenutrūkstamai visą vasarą žydėjo, tik dabar padarė pertrauką "Deep Impresion", reikės ją įrašyt į šios vasaros favoričių sąrašą :) Rudeninį žydėjimo sezoną pradėjo "Mary Rose', "Jude the Obscure" ir žinoma gražuolė "Crocus R.", kuri kad ir ne taip gausiai, kaip ankstesniais metais, bet žydi beveik be pertraukos, kitos dar tik su pumpurais. Šiemet mano neklestinčių rožių tarpe "Crocus R." atrodo turbūt geriausiai, na ir žinoma nenugalimi "Benjamin'ai Britten'ai" :D - žiedų ant jų ne itin daug, bet krūmai sveiki, drūti :) Kitos - kaip čia pasakius... "niakoks vaizdzialis" :D

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Vasara rožyne

Standartinė LoretaA » 21 Rgp 2013 09:16

Leisti nubyrėti nebūtina, galima nurinkti nekarpant. Kol kas aš, kaip ir Regina, karpau.
Aš taip pat išgenėjau nemažai šakų. Nesakyčiau, kad jos nesveikos, bet jau nebuvo net kaip praeiti, ne tik, kad su vejapjove pravažiuoti. Bus eksperimentas. Nemanau, kad rožės puls augti, kadangi genėjau tik tas rožes, kurios užsiaugino tankiausias šluotas naujų šakų. Šiemet nežydėjusi, neskaitant kokių 10 žiedų, Blairii Nr.2 tapo neįsivaizduojamo dydžio - jau jos viršūnių neįžiūriu, o tankumas - siaubas. Ko gero niekaip nepavyks suprastinti iki 1,2 ar panašiai, kad pavyktų uždengti - teks dalį šakų iškirpti prieš uždengiant. Vėl bus eksperimentas. Jai jau pasakiau: kitais metais nežydėsi - išrausiu.

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 21 Rgp 2013 10:37

paskaičius apie Blairii Nr. 2 man tokia gal kvaila mintis šovė galvon - gal nereikėtų jos dabar genėti, o ji su savo kupeta šakų kažkiek dar gal pati save prisidengtų? na jei ant viršaus gulėjusios šakos ir nukentėtų labiau, tai labiau užklotos (tom pačiom savo šakom) apačioj gal geriau peržiemotų? o jei dabar išretint, tai gal ji taptų labiau pažeidžiama? na nežinau, gal labai nusišnekėjau (drunk)

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Vasara rožyne

Standartinė LoretaA » 21 Rgp 2013 10:55

Nenusišnekėjai. Visada viršutinės būna sušalusios kaip bedengčiau (o dengiu tikrai kruopščiai), bet aš jos nesuraitysiu ar neišplosiu - per didelė kupeta šakų. Gal jų pačių ir nėra daug, bet jos visos priauginusios šoninių šakelių, pastarosios dar šoninių ir t.t.

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 21 Rgp 2013 11:03

tai gal taip ir geriau, nieko neraityk ir neplok, imk visą kupetą kartu ir surištą kaip nors bandyt prilenkt, jei ji lanksti. Jei kas išlūž, tai nieko baisaus, bus pas ją tų šakų dar :)
ale kas per užsispyrusi natūra - šitiek šakų priaugino, o žydėt taip gaili... Gal tikrai ji kitąmet pasirodys visame gražume?...

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Vasara rožyne

Standartinė LoretaA » 21 Rgp 2013 11:18

Jūrate, nepaimsiu aš jos, tai ne kupeta - tai vežimas. Teks po vieną šaką kaip nors išpainioti ir klostyti. Jai niekas neišlūžta, tai ne "Alchymist". O dengti reikia trijais atskirais sluosnias su oro tarpais, kitaip sušaltų visa.

Vartotojo avataras
Gina
Pranešimai: 200
Užsiregistravo: 10 Kov 2011 21:33
Miestas: Klaipėda

Re: Vasara rožyne

Standartinė Gina » 23 Rgp 2013 09:28

Gal galima sakyti, kad aš savo rožes auginu ekologiškai.Jokių augalų savo sklype NIEKADA nepurškiu jokiais cheminiais preparatais, nes iš principo esu prieš tai.Tik nuo amarų, kai jų labai daug - lietuvišką žalią muilą. Vienas kitas dėmėtas lapas manęs nenervina, labai sergančias raunu (tokias sodinau pradžioje, kai dar nieko nesupratau) ir keičiu kitomis geresnėmis, miltligės masiškai nebūna, vabalus ir sraiges renku, kai jau pradeda nervinti. Vadovaujuosi savo filosofija: VIETOS PO SAULE UŽTEKS VISIEMS.

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 23 Rgp 2013 10:06

Gerai jums, Gina, neišlepinote savo rožių, o aš turbūt tai padariau (nors tikrai purkšt niekada nepersistengiau), nes šįmet kaip ir nepurkštos liko, o sveikos (t.y. tos, kur nedaug turi dėmėtų lapų) tai tik kelios, visos kitos arba juodos nuo ištisai jau susiliejusių dėmių, arba plikos.... Tikrai nerausiu tokių kaip pvz Alchymist, Erinnerung an Brod, Mme Hardy, Mme Isac Pereira ir begalės kitų nuostabių rožių (drunk) .
Yra dar nedidelė grupė, kurios akivaizdžiai serga (arba visi kieti pasiraitę lapai nuo erkutės), bet ne taip stipriai, kad akį rėžtų, arba aš jau pripratau... (bandit)

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Vasara rožyne

Standartinė LoretaA » 23 Rgp 2013 10:09

Neauginu nei rožių, nei slyvų ekologiškai. Į amarus jau nekreipiu dėmesio - daug nuostolio jie nepridaro. Bet slyvas ir obelis stengiuos vieną kartą nupurkšti nuo kenkėjų, nes jie su manimi derliumi nesidalina - viską suvalgo vieni. Taip pat purškiau ir nuo ligų. Gal ir akla esu, bet nepastebėjau, kad būčiau pakenkusi masiškai sode gyvenačioms vynuoginėms sraigėms, varlėms ir rupūžėms, kurios naktimis įsigudrino plaukioti bačkose su vandeniu. Sraigių, graužiančių augalų lapus, yra tiek, kad jos man rūpesčio nekelia.

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Vasara rožyne

Standartinė Regina » 23 Rgp 2013 13:09

Šiemet viską auginu ekologiškai, bet visai ne todėl, kad taip norėčiau, o todėl, kad taip ir neturėjau galimybės bent vieną kartą per vasarą nupurkšt - arba maži vaikai laksto, arba lietus lyja, arba manęs kaime nėra... Su slyvom ir obuoliais viskas gerai, o rožės serga :(

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 23 Rgp 2013 13:32

Kol nepurškėm slyvų, neparagaudavom nei vienos, matom - žydi nuostabiai, vaisių primezga daug ir viskas dar nesunokę nukrenta, nes kiekvienoj slyvoj po kirmėlaitę sėdi (mad) Vieną kartą pasiryžom ir nupurškėm, rezultatai pranoko lūkesčius, dabar kiekvienais metais po žydėjimo nupurškiam.
Labai norėčiau jokia chemija nepurkšt savo sodo, bet neišeina :| Viena draugė pamačius slyvas sako, ko nenupurškiat nuo šratligės, dar keli metai taip pasirgs medis ir užsilenks...

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Vasara rožyne

Standartinė LoretaA » 23 Rgp 2013 13:50

Jūratė rašė:Kol nepurškėm slyvų, neparagaudavom nei vienos, matom - žydi nuostabiai, vaisių primezga daug ir viskas dar nesunokę nukrenta, nes kiekvienoj slyvoj po kirmėlaitę sėdi (mad)
Va, va ir aš negaliu nei vienos kaimynų slyvos suvalgyti - visos su kirmėlėm (xixi) . Savo jau senai suvalgėm - be kirmėlių, nors purkštos tik kartą |( .

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Virginija » 28 Rgp 2013 20:24

O kirmėlaitės - tai į sveikatą (xixi) :D
http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/suvalg ... d=62184891" onclick="window.open(this.href);return false;

Vartotojo avataras
Aivė
Pranešimai: 397
Užsiregistravo: 23 Rgs 2010 06:49

Re: Vasara rožyne

Standartinė Aivė » 29 Rgp 2013 19:17

Sveikos,
šian toks nusivylimas apėmė :( Perėjau per sodą ir toks įspūdis kad visos serga - dauguma rožių tokios juodos kad baisu, net šakos dėmėtos. Bandžiau genėti - beviltiška. Ką dabar galima padaryti? Nurink lapus ir purkšt? O ir naudos iš purškimo mažai (bandit)
http://www.aplinkosprojektas.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Vasara rožyne

Standartinė Jūratė » 29 Rgp 2013 20:30

Aive,tiktai ramiai :) pas mane tas pats, nieko nesiruošiu daryt, tik gėrėtis rudeniniais žiedais :) . Ir iš viso tos rožių ligos tokiu metu - tokia smulkmena! :D

Rita
Pranešimai: 754
Užsiregistravo: 29 Gru 2010 12:17
Miestas: Kaunas

Re: Vasara rožyne

Standartinė Rita » 30 Rgp 2013 05:37

Viską nurinkus ir nupurškus,vėl tas pats (devil)

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: Vasara rožyne

Standartinė LoretaA » 30 Rgp 2013 06:21

Išvada - dabar jau nereikia purkšti, tik be reikalo išmesti pinigai ir kaip jau rašiau - apnuodytas sodas. Rinkti galima, tai nepadeda, bet gražiau atrodo. Šiemet mano sodas atrodo žymiai geriau nei pernai, nors yra ir plikų krūmų. Nuo voratinklinės erkės kenčia praktiškai visos rožės, o Louise Odier lapai tapo sidabriniai, bet žydi - negaliu atsižiūrėti :) . Neketinu purkšti, nes reiktų visą sodą mažiausiai tris kartus, kainuotų turbūt kokius 300 litų. Geriau tuo laiku, kuri praleisčiau purkšdama, ką nors pasodinsiu, persodinsiu ar tiesiog pasivaikščiosiu ir pasigėrėsiu, o už tuos 300 nusipirksiu ką nors sau :) .
Visiškai plikos rožės: Anne Aymone, kuri nepaaugo nei 5 cm, Coupe d'Hebe, Charles Lawson. Kokios pusplikės - neatsimenu, užmesiu akį savaitgalį.

Skelbti atsakymą

Grįžti į