2014 pasiruošimas žiemai

Sodinimas, genėjimas, tręšimas, įrankiai.

Moderatorius: DaliaRaimonda

Alinda
Pranešimai: 217
Užsiregistravo: 10 Geg 2013 11:47

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Alinda » 24 Lap 2014 09:48

Mes prie Nemuno užaugę šalčių nebijom ir rožių dar nedengiam :) . O jei rimtai, tai mano rožės ant kiemo ,prie vietos.Visos prienktos . Pasiskaičiusi orų prognozes buvau susiruošusi dengti savaitgalį. Bet prognozės pasikeitė,o pievutėje buvo toks dumblynas,kad nusprendžiau darbelį atidėti. Žinoma,jei turėčiau tokį rožių kiekį su dviem nuliais,tai gal tektų suktis sparčiau. O dabar ką-orų prognozės nebaugina,turiu laiko. Kad tik joms būtų gerai :) :) :)

Vartotojo avataras
Platelių rožė
Pranešimai: 332
Užsiregistravo: 04 Lie 2012 20:45
Miestas: Plateliai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Platelių rožė » 24 Lap 2014 19:02

Tikrai nematavom su liniuote :) Tiesiog lankams įbesti turim ribotą plotą, tik ten kur buvo iškastos duobės , o kitur nelenda. Taip pat bėda, kad dar neturim kablių pačiom rožėm prilenkti. Visas raišiojom virvelėm , o po to dar viena su kita. Lankus viršuj ir šonuose taip pat virvelėm kai kur perrišom , kad sniegas neįlenktų tuneliukų. To raišiojimo ir gavosi per daug :|

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė LoretaA » 24 Lap 2014 19:12

Jūsų šiltnamiai aukštoki, jeigu geros atramos, sniegas jų neturėtų sulankstyti. Mano žemi ir platūs, todėl, kad nesusidarytų duobės, dedu tvoros tinklą. Iškart atsiranda spyruokliavimas ir jeigu lyja, vanduo šonais nubėga - nesusidaro ežerai, o sniegas kaip besugula - netrukdo.

Vartotojo avataras
Platelių rožė
Pranešimai: 332
Užsiregistravo: 04 Lie 2012 20:45
Miestas: Plateliai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Platelių rožė » 24 Lap 2014 19:15

O patį tinklą kaip nors pritvirtinat?

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė LoretaA » 24 Lap 2014 20:03

Netvirtinu. Jį dedu ant padarytų atramų, ant viršaus dedasi agroplėvelė. Jeigu agroplėvelė stora (60 g/m2) ant viršaus nededu ir polietileno, dangą prismeigiu kabliais prie žemės ir viskas. Uždėjus tvoros tinklą, agroplėvelė žymiai mažiau kabinasi už rožių spyglių, nes tinklas stengiasi pakilti aukštyn, kartu keldamas ir agroplėvelę. Po žiemos taip pat jis kelia plėvelę nuo rožių spyglių kai tik ištraukiu kablius. Polietileną ant storos dangos dedu išskirtiniais atvejais labai lepioms rožėms, kad šiluma labiau išsilaikytų. Tik, kad labai mažai rožių tokia danga pas mane uždengta, kol kas vis dar vargstu su dvigubai plonesne, tuomet ir polietileną tenka su virve pririšti.

Vartotojo avataras
nijea
Pranešimai: 92
Užsiregistravo: 02 Bir 2011 20:38

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė nijea » 24 Lap 2014 20:42

Loreta, o keliais sluoksniais dengiate su storesne ir keliais su plonesne danga?

Vartotojo avataras
Rūta
Pranešimai: 3010
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 08:27
Miestas: Vilnius – Kaunas

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Rūta » 24 Lap 2014 22:12

Kokios visos šaunuolės! (like) O mes dar plušam prie rožių uždengimo, nes į kaimą galėjom atvažiuoti tik sekmadienį. Sekmadienį dar keliais talkininkais (neskaičiuojant savų) buvo pastatyti visi šiltnamukai, kiek buvom numatę. Ir didieji šiltnamiai uždengti vidiniais dangalais (kaip kam kliūva – 30-ine „Lutrasilo“ danga iš senų atsargų, kurias šiltnamukų viršui naudodavom, kol neturėjom 60-inės, kai kam tiesiog paprasta 30-inė agrodanga, bet ne mažiau kaip du sluoksniai ir vienos, ir kitos), ir aptraukti 60-inės „Lutrasilo“ dangos dviem sluoksniais. Šiandien jau be talkininkų, bet visi keturi tęsėm darbus ir uždengėm beveik visus šiltnamukus, liko pavienės rožės, kurias dengsim tiesiog solidžiu sluoksniu suglamžytos agrodangos, o ant viršaus difuzinė plėvelė – nupirkom jos 50 m ruloną, turėtų pakakti. Tiesa, dar kokią valandą sugaišom dengdami jau nudžiūvusias rožes įvairiom laikinom dangom nuo susnigimo, nes prognozės rodė sniegą (dabar jau lyg neberodo). Labai nesinori, kad rožes vėl susnigtų ir vėl tektų nuo jų purtyti sniegą, kaip sekmadienį – apie 20 cm sniego pas mus buvo prisnigta. Tai ne juokas. Dėkui, jau ir taip buvo pakankamai dėl to nervų :)
Ryt dar laukia šiltnamukų šonų apsmaigstymas smeigais, nes iš karto nėra jokio reikalo tai daryti – prie medinių karkasėlių prišaudom kabėm, tai nėra jokios rizikos, kad vėjas nuneš dangas, o apsmaigstyti gali jau ramiai kad ir vienas. Na ir planuojam jau viską ryt pabaigti su rožėm. O trečiadienis bus kitiems augalėliams dengti – levandoms, vaistažolių sodelio augalams...

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė LoretaA » 25 Lap 2014 06:16

Rūta, kaip visada, pagal programą "maximum" (like) . O, Regina, tai visai tyliu - kur gi tie vasariniai lankytojai? Kai grožėtis - pirmi, o padėti uždengti - sėdi šiltuose namuose (devil) Ir taip kasmet :( Regina, tu jiems ultimatumą iškelk - lai padedat rudenį sutvarkyti rožes, arba į kaimą neįleisk. Suprantu, prilenkti nepratusiam gal ir baugu, bet padėti užskleisti agroplėvelę :? Nebent pati savanoriškai atsisakai pagalbos.
Nijea - ir plonesne ir storesne dengiu dviem sluoksniais. Plonesne - atsparias, storesne - mažiau atsparias. Bet ant plonesnės dar dedu polietileną. Kaip anksčiau rašiau, kurios lepesnes, prieš uždengiant bendra danga, apdengiu dar papildomai. Rūta ko gero papildomai dengia visas, aš tik tas, kurios, žinau iš patirties, žiemoja prastokai - Ballerina, Lavender Friendship, Mozart, Marysa ir panašias.

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Regina » 25 Lap 2014 08:27

Seniau gėrėdavausi Loretos labai rimtu požiūriu į dengimą ir nervindavausi, kad aš taip nedengiu :( Vakar Platelių rožė sužavėjo labai estetišku pasiruošimu žiemai <3 Na o šiandien Rūta tiesiog pritrenkė (išsprogusios mano akys) - taip uždengtos rožės gal ir Antarktidoj peržiemotų ;) (like) (like) (like)
Palyginus su Rūtos rožėmis, maniškės žiemoja tik su apatiniais marškinėliais (xixi) Paaiškinsiu. Pas mane danga 17-likinė. Ant prilenktų rožių užmetu seną suglamžytą, tada kryžmai įsmeigiu du lankus, ant jų kloju 2 kartais 3 sluoksnius tos pačios 17-likinės dangos, polietileną (labai gerai tinka polietileniniai maišai nuo rūbų iš cheminės valyklos (xixi) arba šviesūs šiukšlių maišai), keturi kuoliukai kampuose ir lekiu prie kitos rožės (dance) Pas mane yra vienas didelis privalumas - visiškai nereikia kreipti dėmesio į estetinę pusę (zuikiams ir stirnoms visaip gražu :) )
Rūta, o kam tu tą sniegą purtai? Visada dengiu ant sniego (jeigu to sniego būna), juk jis nekenkia, be to, dalis dengiant nubyra.

O dėl talkininkų, tai... Talkininkai mielai padeda poilsiauti :D Dirbti patys nesisiūlo, o aš labai ir neprašau - mėgstu dirbti viena, man taip ir greičiau, ir lengviau, nereikia aiškinti, kaip ką daryti :)

Vartotojo avataras
DaliaRaimonda
Pranešimai: 2126
Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
Miestas: Kaunas

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė DaliaRaimonda » 25 Lap 2014 08:56

Visos tikros šaunuolės :) Rožes apdengėte. O aš, kadangi rožes auginu prie namų, vakar sustačiau "stuburus" šiltnamiukams. Šiandiena užmetinėsiu apatinį sluoksnį, ir gal būt spėsiu lankus sukaišioti. Kol kas naktys ir dienos nėra labai šaltos (0 ar -1C), tad tikrai rožių dengti neskubėjau.
Rūta, sniego nuo rožių nereikia nukratyti. Man yra tekę dengti ir apsnigtas, ir suledėjusias, arba apatinė danga būna sulyta ir apledėjusi. Uždengi tokiame baisiame stovyje rožes, o pavasarį atidengusi žiūri, kad rožės peržiemojo kuo puikiausiai, viskas sausa ir labai gražu. Tarsi nei to sniego ar ledo nė nebuvo (xixi)

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė LoretaA » 25 Lap 2014 09:10

Sniegą ir aš paliekų - šiemet drėgmė tikrai nepakenks. Sniegas man tik trūkdė prilenkinėti rožes - jo iš ties buvo daug. Prisilieti ir šlapios pirštinės, o šiaip viską kas prilenkta apklostėm palikdami apačioje sniegą. Kai kurias rožes net laisčiau papildomai.
Regina, be pagalbininkų, o ypač vieno, net nežinau ką reiktų daryti. Kai kurie šiltnamiai net 25 -30 metrų ilgio. Jų neperžengsi, kai tenka virvę prismeigti, kol apibėgčiau aplink kiekvieną daugybę kartų, būtų juodi takai ir praeitų daugybė laiko visai veltui. Šiemet, kitaip nei ankstesniais metais, dirbom trise - atitinkamai ir trečdaliu daugiau padarėm. Trečias žmogus padėdavo nuodus, parinkdavo tvoros tinklą, polietileną, agrodangą, atnešdavo pasibaigusią virvę - tarytum smulkmenos, bet kiek tai atima laiko :? Taip, atramas darau vieną ir man visai nereikia pagalbininkų, bet dengti - nesakyk, vienam nėra nei lengva, nei smagu.

Vartotojo avataras
Rūta
Pranešimai: 3010
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 08:27
Miestas: Vilnius – Kaunas

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Rūta » 25 Lap 2014 09:32

Na teoriškai žinau, kad sniego nereikia kratyti, bet neįtikėtinai baisiai atrodo tas tirpstantis tęžtantis sniegas, besismelkiantis tarp surištų rožių šluotų, kai praneša minusinę temperatūrą ir visa tai žada pavirsti lediniu apkaustu. Iš patirties žinau, kad tai negerai. Jei būtų nuolatiniai šalčiai, nesirūpinčiau dėl sniego.
Niekaip nesuprantu tų poilsiavimo „talkininkų“, kurie niekaip nenori būti ir pagalbos talkininkai... :(

Vartotojo avataras
nijea
Pranešimai: 92
Užsiregistravo: 02 Bir 2011 20:38

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė nijea » 25 Lap 2014 09:44

LoretaA rašė: Nijea - ir plonesne ir storesne dengiu dviem sluoksniais. Plonesne - atsparias, storesne - mažiau atsparias. Bet ant plonesnės dar dedu polietileną. Kaip anksčiau rašiau, kurios lepesnes, prieš uždengiant bendra danga, apdengiu dar papildomai. Rūta ko gero papildomai dengia visas, aš tik tas, kurios, žinau iš patirties, žiemoja prastokai - Ballerina, Lavender Friendship, Mozart, Marysa ir panašias.
Ačiū (flower)

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Regina » 25 Lap 2014 09:49

Rūta, tai kad mano talkininkai dar iš sauskelnių neišaugo :D Vyras turi savo darbų, kai juos pabaigia, tai ir man padeda :)

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Jūratė » 25 Lap 2014 10:23

Žaviuosi visų jūsų darbais <3 . Niekada taip kruopščiai rožių nedengiu ir žinau, kad ir ateity nedengsiu, užtat rezultatai ir prastesni vasarą, bet kiek yra to grožio, tiek ir užtenka (trąšų tai aš tikrai per mažai beriu, vis save dėl to graužiu, taip visad gaunas, bet čia kita tema).... Šįmet vieninteliai pakeitimai dengime, kad kai kuriom rožėm ant kupros (prieš Lutrasilį) uždėjau paprasto polietileno (seni Paroc maišai ir pan.) arba jei turėjau - po kokį austinį polietileninį maišą, tam, kad mažiau lutrasilis kibtų prie rožių ir ilgiau sveikas išliktų, nors ir taip yra vietomis skylučių... Daugumą rožių dengiu vienu lutrasilio Pro60 sluoksniu, labai nedidelei daliai teko po porą sluoksnių senos poskystės paprastos agrodangos. Ant vienintelės Plaisanterie užmečiau dar papildomai agrodangos (+polietileninis austas maišas, jis turėtų nuo drėgmės apsaugot, nes praktiškai ji visa ir tilpo po tuo maišu)...

Vartotojo avataras
Esmiralda
Pranešimai: 1631
Užsiregistravo: 11 Bir 2013 13:51

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Esmiralda » 25 Lap 2014 17:06

Ir mano rožės uždengtos (dance) Aš turbūt viena dengiu senamadiškai - rožes prilenkiau, apklojau eglišakiais ir uždengiau dvigubu Lutrasilu 60. Su eglišakiais man atrodo šilčiau (xixi) ir danga prie spygliukų nekimba (like) šiltnamiukų kol kas mano rožytėm nereikia. O Lutrasilas labai patiko, smagu juo dengti (bravo)
Kai tik vėl nuvažiuosiu į sodybą - apraišiosiu medelius, šilauoges ir kitokius lepesnius krūmelius nuo šalnų, ir ypač nuo zuikių ir stirnų (mad)

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė LoretaA » 25 Lap 2014 20:19

Senamadiškai būtų su eglišakiais bet be lutrasilo :P

Vartotojo avataras
Esmiralda
Pranešimai: 1631
Užsiregistravo: 11 Bir 2013 13:51

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Esmiralda » 25 Lap 2014 22:48

"Roza v sadu" filmuose apie rožių priežiūra sako, kad eglišakiai reikalingi tik sulaikyti sniegą (aišku jei jo pasninga), patys jie visai nešildo. Man jie padėjo paslėpti spygliukus, kad lutrasilas į rožes nesikabintų. Bet gal visgi jie biški ir apšildo :?

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė LoretaA » 26 Lap 2014 06:06

Kažkada mačiau laidą - ar apie gyvūnų fotografavimą, ar apie medžioklę, jau nepamenu. Toje laidoje rodė ir pasakojo, kad gulėjimui ir laukimui reikia pasiruošti, t.y. ant žemės pasitiesti eglišakių, tuomet kūnui bus šilta, nes eglišakiai neleidžia šilumai sklindančiai iš žemės pasišalinti. Patys jie nešildo, bet šilumą sulaiko, o mums kaip tik to ir reikia ;)

Vartotojo avataras
Esmiralda
Pranešimai: 1631
Užsiregistravo: 11 Bir 2013 13:51

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Esmiralda » 26 Lap 2014 19:07

Ačiū, Loreta, vadinasi tikrai ne be reikalo paplušėjau :) Nors man labai patinka tas žieminis eglišakių parsivežimo iš miško ritualas.

Rudenelis
Pranešimai: 687
Užsiregistravo: 20 Rgp 2013 20:13
Miestas: Utena

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Rudenelis » 26 Lap 2014 20:56

Labai mėgstu eglišakius. Aš daugiausiai naudoju tuneliukų viršaus apdengimui. Padarau ne tokius gražius kaip jūsų, bet apkraunu žaliomis šakomis, užmaskuoju trūkumus, pilnas kiemas žalių kupstų - kalniukų. Man tinka. Sakiau nenaudosiu juodos dangos, bet vėl prisipirkau būtent juodos, nes kol nėra sniego(pernai per visą žiemą), nemėgstu baltų vaiduokliukų prieš langus. O kai apsninga, nesvarbu kokia spalva po pusnimi. Pavasario saulutei atmušti turiu baltos plonos agroplėvelės ir jei matau, kad peršilta, galiu pakišti po šakomis ir užtiesti ant juodos dangos baltą agro.
Šiemet labai pasisekė su šakomis, nes netoliese valė elektros liniją nuo medžių, tai buvo nuverstos kelios didelės eglės, šakos riebios, sunkios, kai kurios net su kankorėžiais, tai kai uždedi ant tunelio viršaus, prispaudžia , prisiglaudžia, net pririšinėti virvėmis dangos nereikia, tik apačią kokiu akmenuku prislėgt.

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Regina » 26 Lap 2014 21:25

Aišku, kad gerai dengti eglišakiais. Ir aš seniau, kai turėjau mažai rožių, jais dengiau. O dabar tai reikėtų sunkvežimio :D Bet man labai nepatikdavo pavasarį juos nurinkinėt ir išvežt (no)

Rudenelis
Pranešimai: 687
Užsiregistravo: 20 Rgp 2013 20:13
Miestas: Utena

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Rudenelis » 27 Lap 2014 09:35

Va tas pavasarinis nurinkimas, išvežimas, spyglių pribyrėjimas yra minusas.Tik tiek. Jei šiltnamėliai nebūtų prieš langus, visai nekreipčiau dėmesio ar jie gražūs ar ne. Tolimesniuose kampuose yra visokių, net labai nepuošnių, svarbu patikimai saugančių.

Vartotojo avataras
Rūta
Pranešimai: 3010
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 08:27
Miestas: Vilnius – Kaunas

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Rūta » 27 Lap 2014 10:16

Eglišakiai tikrai yra gėris. Toks, kaip Rudenėlio, būtų mūsų svajonių dengimas – žali kupsteliai. Tik praktiškai jau dabar matyti, kad tai beveik neįmanoma misija – jų reikėtų be galo daug, o suaugusios rožės net ir prilenktos yra gana aukštai iškilusios – tai būtų eglių kalvos ir kalnai.

Po dangom eglišakiai dar ir truputį oro tarpą padidina, tai labai gerai. Mes turėjom tik glėbelį atsitiktinai nuo kitų reikalų užsilikusių pušų šakelių – kelias lepesnes rožės be kitų dangų dar ir šiom šakelėm apdėjom – gerai laiko virš jų užklotą difuzinę plėvelę – sudaro lyg kokius kupoliukus. Gaila, nedaug jų turėjom. Dar buvo galima dėti vielinius tinkliukus, bet pas mus visi tinkliukai kam kitam tarnauja – jais uždengiam vietas, kur ką neseniai sodinom, kad katinus apsaugotume nuo pagundos padaryti kokį nedorą darbą į tą išpurentą žemę (o jie labai linkę tai pagundai pasiduoti (xixi) ). Mulčiavom naujai pasodintus narcizus ir kai kurias tulpes - kiek vakar patamsiais buvo įmanoma susigaudyti, - tai ir teko įdarbinti tinklus.

O šiaip tai viską baigėm ir mes, nors prie rožių teko ir sugaišti visas šias dienas, kitais augaliukais jau teko patamsiais rūpintis, su žibintu. Dėl šiltnamukų tai visai nesuku galvos, patikrintas metodas, o dėl tų, kurias eksperimento dėlei dengėm tik adrodangom ir difuzine plėvele, tai vis tik neramu. Taip dengtos visos senovinės, geltonajame rožyne augančios angliškosios rožės ir kelios pavienės modernios rožės. Kadangi nėra kokių laikančių konstrukcijų, tai visos dangos daugiau mažiau yra susiplojusios. Agrodangų apatiniams baltiniams teko kaip kam – keturis kartus sulankstytos 19-inės agroplėvelės, o kai kam ir aštuonis kartus, o kai kam gal ir tik du - pagal lepumą. Na, pavasarį bus matyt.

Loreta teisi – mes apatinius baltinius šiltnamukuose velkam visom rožėms. Pernelyg akivaizdus žiemojimo skirtumas be vidinių dangų ir su jomis.

Vartotojo avataras
Janina
Pranešimai: 156
Užsiregistravo: 22 Bir 2014 10:38
Miestas: Joniškis

Re: 2014 pasiruošimas žiemai

Standartinė Janina » 27 Lap 2014 13:11

Regina rašė:Aišku, kad gerai dengti eglišakiais. Ir aš seniau, kai turėjau mažai rožių, jais dengiau. O dabar tai reikėtų sunkvežimio :D Bet man labai nepatikdavo pavasarį juos nurinkinėt ir išvežt (no)
Kažin ar užtektų sunkvežimio eglišakių kokiems 200-300 vnt. rožių? O pavasarį reiktų galvoti kaip ir kur išvežti. Sudėtingas dengimas gaunasi. (flower)

Skelbti atsakymą

Grįžti į