Dekoratyvinė pieva

Moderatorius: Rasa

Skelbti atsakymą
Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Dekoratyvinė pieva

Standartinė Gema » 07 Bal 2017 05:43

Anglai turi gražių dekoratyvinių pievų, nes pasisėja tokį parazituojantį augalą - barškutį, kuris šaknimis įsiauga į žolių šaknis ir taip jas silpnina, tada visokios gražios laukinių pievų gėlės - ne žolės - gali sau augti. Tuo tarpu žolės yra stipresnės ir jas nustelbia, jei nieko nedaryti.

http://www.chilternseeds.co.uk/item_1090C" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false

Panaršiau internete ar yra tos sėklos pirkti Lietuvoje, bet neradau. Gal kas žinote, ar įmanoma jos nusipirkti Lietuvoje?

Esu pievose mačiusi, bet labai nedaug, nuo tiek sėklos neprisirinksiu. Rašo, kad ne taip jau lengvai ir sudygsta.

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Regina » 07 Bal 2017 07:21

Ir barškutis, ir kūpolis man gerai pažįstami nuo vaikystės augalai. Pas močiutę jų būdavo pilnos pievos. Ir mano kaime jų yra, bet ne itin daug. Gal jie labiau mėgsta sausesnes žemes?

Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Gema » 07 Bal 2017 08:34

Lelijėlė:
» 07 Bal 2017 07:36

Šito augalo sėklų nesu mačiusi pirkt, bet pas mus ganyklos pilnos. Čia gėlytė iš mano vaikystės. Kai man mažutei tekdavo būt pas močiutę, didžiausia atrakcija buvo eit pas karves. O karvės žmonės ganydavo pamiškėm paupėm, kur negalima su technika prieit. Ten augdavo sąžalynai barškučių ir skindavau aš bukietus kol močiutė karves pamelždavo. Jos gražios ir nužydėję be to tada ir barškėt pradeda. Pačios gražiausios gėlės barškutės, gaisrenos (kiškio muilas) ir stebuklingai gražios kupolės.

Dalia Raimonda:
» 07 Bal 2017 08:13
Lietuvoje senuose miškuose, priemiškėse nusistovėjusi augalų įvairovė, tad gali vaikščioti ir ja grožėtis iki pat vasaros vidurio :) Tačiau yra gal būt kažkada artų plotų, kurie dabar užaugę jaunais medeliais (kaip pas Gemą beržynas) kur tų žydinčių augalų dar nėra. Tad man labai gražu, kad ji pati sodina nuo ankstaus pavasario žydinčią pievą (flower) (flower) (flower)

Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Gema » 07 Bal 2017 08:51

Mane supa šienaujamos ganyklos ir augalų įvairovė jose nedidelė. Ten kur ganyklos seniai neatnaujintos, įvairovė šiokia tokia jau randasi, bet kaimynų karvės nuėda.

Miškų, kaip minėjau, nėra, tik savaiminiai malkiniai bruzgynai, kuriais užžėlė ssrs pabaigoj nebedirbami kolūkių laukai, ir drėgni karklynai. Vat jų tai niekas nepjauna! Iki birželio, žinoma, pakrūmėse pilna visokių gražių augaliukų, bet gyvenu vidury ganyklų, norisi ko nors arčiau namų. Todėl ir sodinu gojelį, už kurį kaimynė labai barė (kam gerą žemę užsodinau) ir kur reikia pavasarinių žiedų. Ir pievelės gražios norisi.

Kur tik geresnis miškas, tuoj išpjauna. Nieko panašaus kaip Virginija aprašo, arti nėra. Neįsivaizduojate, kiek per mūsų kaimą vieškeliu pravažiuoja pilnų miškovežių. Veža ir veža, dieną ir naktį. Kai miškininkai giriasi, kad LT gerai tvarkosi miškuose ir kad mus giria, tai grynas "piaras". Taip apvagiamas mūsų kraštovaizdis ir visi mes. Lietuva pamažu virsta medienos plantacija, atsiprašau, atsodintais "miškais".

Pradėjau nuo pievų, o užbaigiau mišku. Išsiliejau, nes negaliu žiūrėti ką daro su miškais.

Turiu tokį kaimyną, kuris turi brandaus miško ir tris paauglius sūnus kaip ąžuolus. Klausiu, kada parduosi savo mišką ( juk berniukus į mokslus reiks išleisti). Sako, niekada savo šito miško nekirs. Bet tai retenybė.

Vartotojo avataras
Esmiralda
Pranešimai: 1631
Užsiregistravo: 11 Bir 2013 13:51

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Esmiralda » 07 Bal 2017 12:03

Labai, Gema, Tave suprantu. Aplink mus taip pat viskas iškirsta ir vistiek vis randą dar ką nors iškirsti. Net silpna pasidaro kai pamatai kelių aukštų namo aukščio sienas iš rąstų suguldytas. Pjauna mišką bele kada - nežiūri kad tuo metu paukšteliai lizduose peri (mad) O kas baisiausia - nuekas net nepasivargina atsodinti ;( Mūsų ir gruntas turbūt vandeningas, nes kol auga miškas - viskas su juo gerai, kai tik medžius išpjauna - pasidaro pelkės, ir labai "patogu" - juk negi sodinsi į pelkę. Paskutinį kartą šalia mūsų atsodino plotelį prieš 15 metų.
O pas mamą Šilutės rajone labai geras eigulys, mišką prižiūri, palaipsniui atjaunina - kaip parkas, labai smagu pasivaikščioti.
Viskas nuo pačių žmonių priklauso, kiek savo žemę mylim. Viską verčiam ant sovietmečio, bet tas vartotojiškumas ir godumas ar tik ne su laisve atėjo...
Belieka kurti, puoselėti savo aplinką jei nori širdelę padžiuginti (flower) (flower) (flower)

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Virginija » 07 Bal 2017 13:10

Jei jau apie mišką, tai iš tiesų - kerta be ribų, iš kraštų palei kelią dar siūbuoja pušys, o kiek giliau įėjus - plynė. O kaip viską suniokoja, žodžių nėra. Bet girininkas teigia, kad pasodina dar daugiau. Sodint sodina tikrai, kaimynas dirba miške. Vilniaus rajone prastesnės žemės, pas mus daugiausia pušynai, yra dar kur uogauti ir grybauti. O rašiau tai apie savo "kiemą".
Nors ne gėlė ir ne pievoj, bet štai dar pavasarinis grožis, dabar žydintis.

Paveikslėlis Paveikslėlis
Paskutinį kartą redagavo Virginija 07 Bal 2017 19:48, redaguota 1 kartą(us).

Gema
Pranešimai: 2245
Užsiregistravo: 07 Sau 2012 14:58
Miestas: Daugailių sen. Utenos r.--JK
Susisiekti:

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Gema » 07 Bal 2017 13:30

Žalčialunkis? Mačiau kertamame miškelyje dar neprasiskleidusi.

P.S. Neteisingai užvardijau temą. Reikėjo "Natūrali pieva", bet dabar negaliu pakeisti.

Vartotojo avataras
Esmiralda
Pranešimai: 1631
Užsiregistravo: 11 Bir 2013 13:51

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė Esmiralda » 07 Bal 2017 15:08

Gema rašė: P.S. Neteisingai užvardijau temą. Reikėjo "Natūrali pieva", bet dabar negaliu pakeisti.
:D įsisiubuosim palengva link dekoratyvių pievų. Skonio reikalas - kam kokia pieva dekoratyvi ;)

Vartotojo avataras
lelijele
Pranešimai: 413
Užsiregistravo: 07 Lie 2013 09:43
Miestas: Utenos apskritis

Re: Dekoratyvinė pieva

Standartinė lelijele » 09 Bal 2017 18:54

Lietuvą užklupo antras "Anykščių šilelis". O, kad ir sodina miškus, atsodintas netoks. Nelieka įvairovės. Pasikeitus sąlygoms prapuola ir žoliniai augalai.

Skelbti atsakymą

Grįžti į